LAVROV RAZOTKRIO AMERE: Politički cilj Vašingtona usmeren protiv prijateljstva Moskve i Kijeva

POLITIČKI cilj Sjedinjenih Američkih Država usmeren je protiv prijateljstva Moskve i Kijeva, od raspada SSSR-a one vode politiku slabljenja prijateljskih veza između Rusije i bivših sovjetskih republika, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Vidimo kako je politički cilj koji su postavile Sjedinjene Američke Države usmeren protiv razvoja prijateljstva. On nikuda nije nestao. Amerikanci nikada nisu bili iskreni. Čak i kada se, posle raspada Sovjetskog Saveza, činilo da su odnosi između SAD i naše zemlje počeli da dobijaju nove kvalitete. Od tada su počele da vode politiku, ako ne da ne dozvole, a ono da koliko god je moguće oslabe prijateljske veze između Rusije i drugih bivših sovjetskih republika – istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je pretvorena u neprijatelja Rusije umesto da se podstiče prijateljstvo koje je u središtu odnosa ukrajinskog i ruskog naroda još od 17. veka.

Drugi pišu

– Sada svi razmišljamo o tome šta se dešava oko Ukrajine. Pre nekoliko decenija, američki politikolozi i političari, a posebno bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD (u periodu 1977-1981) Zbignjev Bžežinski direktno su proglasili zadatak da se spreči prijateljstvo Rusije i Ukrajine u bilo kojim okolnostima. On je bukvalno govorio sledeće: Rusija i Ukrajina su velika sila, Rusija bez Ukrajine nije mnogo primetan regionalni igrač. Cinično, drsko i otvoreno – dodao je Lavrov.

On je istakao da odnosi SAD sa Evropskom unijom takođe nisu prijateljski, već predstavljaju odnose „hegemona i vazala“. Zaštitni znak američke politike je politika koja nije usmerena prema prijateljstvu, već prema potčinjavanju i potiskivanju.

– Sjedinjene Američke Države guraju Evropsku uniju na punu podršku Ukrajine. Čitavo breme ove podrške (ekonomske i finansijske) pao je na pleća Evropske unije. Teško je govoriti o nekom prijateljstvu. To je odnos hegemona i vazala. Amerika je u stanju u kojem materijalno i finansijski više od drugih (možda samo ona) ima koristi od onoga što je planirala i sprovodi kao pokretanje rata protiv Rusije preko ukrajinskog režima – zaključio je Lavrov.

O američkoj izuzetnost

Lavrov je dodao da ni SAD ni njihovi zapadni saveznici nemaju nikakvog poštovanja prema principu ravnopravnosti, jer sebe smatraju iznad svih.

– Čim se na međunarodnoj sceni započne razgovor o demokratiji, zapadnjaci odmah beže. U Povelji UN navodi se da je svetska organizacija zasnovana na principu suverene jednakosti država. Ni SAD ni njihovi zapadni saveznici nemaju nikakvo poštovanje prema tome. Oni sebe smatraju iznad svih – istakao je ruski ministar.

– Svaki put kada njihov predsednik govori pred publikom, obavezno se čuje misao da je Amerika jedina i neponovljiva, da je izuzetna sila i samo ona može da održi svet u dobrom stanju i, da nema Amerike nastao bi svetski haos. Filozofija diktatora i monopoliste. Uopšte nije filozofija države koja se oslanja na saradnju, demokratiju, traženje balansa interesa, formiranje stabilnog svetskog sistema koji će se zasnivati na nekoliko osnova – dodao je Lavrov.

On je podsetio na reči savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Salivana koji je još 2019. godine, dok je već bio na drugoj funkciji, u jednom od članaka napisao da američka izuzetnost ne sme da dozvoli isticanje istorijskog i etničkog identiteta drugih naroda, već da širom sveta promoviše zajedničko shvatanje demokratije za sve narode.

– Ovo je prilično ozbiljno otvoreno priznanje kakva dobra Amerika želi da donese svima drugima. A ona želi da sve dovede u stanje koje će biti razumljivo samim Amerikancima i koje će formirati druge narode po svom liku, potiskujući, kako je direktno rečeno, njihov istorijski i etnički identitet – objasnio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je obezbediti saglasnost demokratskim metodama, ali ne nužno i metodama te demokratije koju Zapad smatra jedinom pravom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare