EU NAJBOLJA ALTERNATIVA ZA SEVERNU MAKEDONIJU, ALI… Dve trećine građana odnos EU prema svojoj zemlji ocenjuje kao ucenjivački!

Dve trećine građana Severne Makedonije smatra da je odnos Evropske unije prema njihovoj zemlji nefer, nadmen i ucenjivački, pokazalo je istraživanje Centra za evropske strategije „Evrotink” iz Skoplja.

Prema tom isptitivanju javnog mnjenja, urađenom u decembru prošle godine, to misli 65 odsto Makedonaca, što je skoro 20 procentnih poena više nego godinu dana ranije kada je odnos EU kao nefer, nadmen i ucnenjivački ocenilo 48 odsto ispitanika.

Da se EU prema Severnoj Makedoniji odnosi fer, prijateljski i korektno smatra 17 odsto građana, skoro upola manje nego na kraju 2021. godine, kada je to mislilo 30 odsto.

Istraživanje „Evrobarometar 2022” ; je od 12. do 27. decembra prošle godine telefonskom anketom na reprezentativnom uzorku od 1.006 ispitanika za nevladinu organizaciju „Evrotink” uradila agencija „Brima” Skoplje.

Polovina ispitanika, odnosno 49 odsto se generalno slaže da bi članstvo Severne Makedonije u EU bilo dobra stvar, što je tačno 20 procentnih poena manje nego u prethodnom istraživanju obavljenom godinu dana ranije, u novembru 2022.

Prethodno je najmanja podrška članstvu u EU u Severnoj Makedoniji zabeležena 2016. godine, kada se za to izjasnilo 59,3 odsto ispitanika.

Da je EU najbolja alternativa za Severnu Makedoniju, u decembru prošle godine je reklo 58 odsto učesnika ankete, dok je godinu dana ranije to smatralo 63 odsto građana.

Jedna trećina ispitanika, 33 odsto, u poslednja se dva ispitivanja, i krajem prošle i krajem pretprošle godine, iznjasnila da Severna Makedonija treba da traži sopstveni model razvoja van EU.

Najveći procenat građana Severne Makedonije – 29 odsto misli da Severna Makedonija nikada neće ući u EU, dok osam odsto veruje da hoće, ali da će za to biti potrebno više od 26 godina.

Da bi njihova zemlja mogla da uđe u EU u narednih pet do devet godina misli 16 odsto građana Severne Makedonije, da će biti potrebno 10 do 14 godina izjasnilo se 15 odsto, dok 14 procenata misli je to moguće za 15 do 20 godina.

Na pitanje da li misle da će Severna Makedonija u toku ove godine promeniti Ustav, da bi se među manjinske narode uvrstili i Bugari, a zatim produžiti pregovore sa EU, 38 odsto ispitanika je odgovrilo potvrdno, negativno se izjasnilo 39 odsto, dok je 21 procenat rekao da ne zna.

Ukoliko bi se sada održao za ulazak Severne Makedonije u EU „za” bi glasalo 58 procenata građana, „ne” bi zaokružilo 22 odsto, 12 je reklo da još ne zna, a sedam odsto da ne bi izašlo na referendum, pokazalo je istraživanje Centra za evropske strategije „Evrotink”, prenosi Beta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare