DA LI ĆE SE TZV. KOSOVO NAĆI NA SLEDEĆOJ SEDNICI SAVETA EVROPE? Ambasadorka Srbije pri SE objasnila detalje današnje sednice! 

Aplikacija tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije danas bila tema sednice Komiteta ministara, rekla je za Tanjug ambasador Srbije pri SE u Strazburu Aleksandra Đurović.

On je navela da je sastanak završen oko 15.00 sati, ali da je bilo reči o drugim temama.– Ovo nije bila tema koja je uključena u dnevni red – precizirala je ambasadorka.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se zahtev Prištine nađe na dnevnom redu neke od narednih sednica, Đurović je rekla da se to ne zna, s obzirom na opštu geopolitičku situaciju.
– Ne verujem u ovom trenutku, ali to je samo moja procena – rekla je ona i dodala da se taj proces više ne odvija u Strazburu i da je u pitanju „paket“ koji je uključen u više nivoe u pregovorima.

Zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije se našao na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara ni 1. februara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda nije predložila da se ta tačka stavi na dnevni red.Tzv. Kosovo je 12. maja zvanično apliciralo za članstvo u SE – najvećoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima na starom kontinetnu.Prema pravilima Saveta Evrope, jedan od kriterijuma za članstvo je da pristanak daju države članice dvotrećinskom većinom. To bi značilo da 31 od 46 država glasa za. U Savetu Evrope je 36 zemalja članica koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare