ODNOSI SOFIJE I SKOPLJA SE POGORŠAVAJU Pendarovski: Godišnjicu rođenja Goce Delčeva Bugarska iskoristila za dizanje tenzija

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, ocenio je danas da se odnosi sa Bugarskom u poslednje vreme pogoršavaju i optužio bugarsku stranu da je obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva iskoristila za dizanje tenzija.“Ako tražite od mene da iznesem ocenu makedosno-bugarskih odnosa, jasno je da se u poslednje vreme pogoršavaju. Imali smo izvesno smirivanje posle prihvatanje evropskog pregovaračkog okvira prošlog leta. Nažalost, rođendan Goce Delčeva druga strana je iskorisitla za dizanje tenzija, po meni sasvim nepotrebno“, rekao je Pendarovski.

Ocenio je da je Severna Makedonija u subotu, 4. februara, na godišnjicu rođenja Delčeva, „u potpunosti položila ispit i pokazala kako jedna ozbilja evropska država treba da se ponaša sa poštovanjem prava ljudi da odaju poštovanje velikom makedonskom revolucionaru“.

„Mislim da je nepodeljena ocena da smo 4. februara s naše strane 100-procentno položili ispit… i da se pritom izoluju svi koji dolaze s lošom namerom, …da provociraju i da izazivaju nemire“, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare povodom današnje posete predsednice Mađarske, Katalin Novak.

Predsednik Severne Makedonije je ocenio da je sitiacija na granici s Bugarskom u subotu bila „kristalno jasna“ i da je „svima koji su želeli da uđu Severnu Makedoniju i odu na grob Goce Delčeva to bilo omogućeno, dok su oni koji su pokušali da napadnu policiju, zaradili porekršajnu prijavu i deportaciju“.

„Svaka evropska država to radi na identičan način. Neka mi se javi jedan građanin Republike Bugarske kojem je bilo odbijano da uđe u Republiku Severnu Makedoniju i oda poštu na grobu Goce Delčeva. Razume se, osim onima koji su pravili probleme za šta postoje i video snimci“, rekao je Pendarovski.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare