UDARNA VEST! NAPADNUTA RUSKA BAZA! Stiže pomoć iz SAD 

Rat u Ukrajini, 345. dan

Napadnuta ruska baza

Ruske snage uništile su u pravcu Avdejevke uporište voda Oružanih snaga Ukrajine odakle su gađani položaji ruske vojske, saopštio je Sputnjiku ruski vojnik, piše Informer.

Položaj protivnika uništen je iz protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ kojim su rukovali pripadnici 56. zasebnog specijalnog bataljona ruskih snaga, rekao je naš sagovornik.

Nova pomoć iz SAD

Vašington je najavio novi bezbednosni paket za Ukrajinu vredan 2,175 milijardi dolara.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će uključiti protivvazdušnu odbranu, konvencionalne rakete i rakete dugog dometa.

Uzbuna

Sirene za vazdušni napad začule se se drugi put danas u Kijevu, kao i širom Ukrajine, u vreme kada su visoki evropski zvaničnici bili u poseti toj zemlji.

Prvo takvo upozorenje u ukrajinskoj prestonici dogodilo se danas ujutro, preneo je Rojters.

Kako se navodi, nije bilo izveštaja o bilo kakvim ruskim vazdušnim udarima u Kijevu tokom celog dana.

Nekoliko sati nakon prvog vazdušnog napada u tom gradu, usledilo je obraćanje novinarima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.
Zelenski je bio domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev kako bi obećali podršku Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali su negirali njen brz put u pridruživanju evropskom bloku.
Na samitu je razgovarano o novom paketu sankcija Rusiji, a ukrajinski predsednik naglasio je da će EU to uraditi kako bi Moskvu onemogućila da obnovi svoje vojne kapacitete

Ruska vojska prvi put od početka specijalne operacije uništila norveški PVO sistem „nasams“

Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Donjecka, zauzele su povoljnije položaje i linije, a tom prilikom likvidirano je skoro 40 ukrajinskih vojnika. U Donjeckoj Narodnoj Republici je tokom proteklog dana po prvi put tokom operacije uništen norveški PVO sistem „nasams“ i jedna lansirna platforma „točka u“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je na području Donjecka u DNR uništeno ukrajinsko skladište goriva, haubica „msta-B“, kao i radar američke proizvodnje AN/TPQ-37, kao i dva skladišta municije. 

U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 70 neprijateljskih vojnika, a uništeni su i ukrajinsko skladište municije, dva borbena oklopna vozila, borbeno vozilo pešadije, haubica D-20 i artiljerijski sistem M-777 američke proizvodnje.

U zaporoškom pravcu Ukrajina je za prethodna 24 časa izgubila preko 20 vojnika.

U pravcu Kupjanska tokom prethodnog dana likvidirano je skoro 40 neprijateljskih vojnika, a u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište artiljerijske municije.

Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je ukrajinski MiG-29 u Hersonskoj oblasti. Takođe, oboreno je 7 ukrajinskih dronova.

U Hersonskoj oblasti uništene su samohodna haubica „akacija“ i dve samohodne haubice „gvozdika“, kao i tri skladišta sa municijom ukrajinske vojske. Na području Antonovke uništena je lansirna platforma PVO sistema „hajmars“.

Podoljak: Platićemo najvišu cenu!

Savetnik šefa administracije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nije u intervjuu za list „20 minuta“ naveo tačne gubitke Kijeva u borbama oko Artjomovska (Bahmut), ali je naglasio da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržala grad.

„Kada je reč o ljudskim žrtvama ne mogu da vam odgovorim. O tome možemo da govorimo kada se završi rat“, rekao je Podoljak i dodao da će Ukrajina „platiti najvišu cenu“ kako bi zadržala Artjomovsk, ali da ne mogu da ga ostave.

Kadirov: Zauzeli smo strateški važno uporište u DNR!

Specijalna jedinica „Ahmat“ zauzela je strateški važno uporište u DNR, kod sela Vesjolo, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Šef CIA: Kritični meseci!

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da će narednih šest meseci biti „kritični“ u ratu u Ukrajini

 

Vazdušna uzbuna u Kijevu uoči summita EU

U Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost uoči početka samita EU o Ukrajini, na kojem učestvuju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i presednica Evropske komisije Ursula von der Lajen. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare