U sredu nas očekuje najtopliji dan, ali i sneg će imati reprizu: Evo kada ponovo stiže

Ove sedmice u sredu očekuje nas najtopliji dan. Maksimalna temperatura će biti i do deset stepeni. Sledećeg dana, u četvrtak takođe će doći do povećanja temperature, a onda za vikend nas očekuje pad. Padaće sneg, ali se ne očekuje formiranje debelog ledenog pokrivača.

– Do četvrtka, do 2. februara doći će do povećanja temperature. U sredu, 1. februara očekuje se i maksimalna temperatura od deset stepeni. Ali već sutra 31. januara dogodiće se oblačnost koja će samo ponegde, lokalno donosila kratkotrajnu kišu, eventualno u noćnim i jutarnjim časovima kratkotrajni sneg. Može da se desi da u nekim mestima i ne bude padavina. U petak i u subotu se očekuje pad temperature, tako da bi maksimalne dnevne vrednosti bile od jedan do četiri stepena –kaže meteorolog Nedeljko Todorović, prenosi Telegraf.

On kaže da je mala verovatnoća da dođe do „ledenog dana“ i da ono malo snega što bude palo, neće se zadržati na tlu.

– Mala je verovatnoća da bude ledeni dan. U jutarnjim satima je mogući minus od dva do tri stepena ali to nije velika hladnoća. Čak i ono malo snega što bude palo, ne treba da se zadrži na tlu. Tako da ne možemo da računamo na ozbiljan snežni pokrivač – kaže on i dodaje:

– Na visinama od 1000 metara, snežni pokrivač je debljine od deset do dvadeset centimetara. Na visinama iznad 1500 metara, od četrdeset do sedamdeset centimetara. Tako da je to pogodno za skijaše i ima dovoljno snega u svim skijaškim centrima.

Kako dodaje, trend porasta temperature više ne postoji kako u Srbiji, tako i u vsetu, a prema mernim podacima, u poslednjih 135 godine u Beogradu je došlo do porasta temperature u visini od stepen i po:

– Poslednjih tridesetak godina, imamo topliju varijantu, uz napomenu da u poslednjih desetak godina, mislim na globalu, nema trend porasta temperature. Porast temperature se događao od sredine osamdesetih do sredine dvehiljaditih godina. Ti padovi i porasti se smenjuju iz decenije u deceniju. Tako da u Beogradu, za 135 godina za koliko postoje merni podaci, vidi se da je porast temperature stepen i po. Faktori toga su širenje gradova, vožnja automobila, veći broj asfaltiranih ulica, odnosno beton, i ostali faktori.

UDARMA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare