NEMANJA NEVIN U ZATVORU PROVEO TRI I PO GODINE: Prijedorčanin konačno oslobođen krivice, iza rešetaka ga stavio POGREŠAN DNK

Okružni sud u Banjaluci oslobodio je u ponovljenom postupku Nemanju Matijaša iz Prijedora krivice za neovlašćenu trgovinu drogom.

Sudija Pane Gavrić istakao je u obrazloženju presude da nije bilo dokaza da je Matijaš izvršio krivično delo za koje se teretio.

Gavrić je ujedno podsetio da je u konkretnom slučaju došlo do greške prilikom utvrđivanja DNK, a na osnovu kojeg je Matijaš osuđen još 2018. godine na pet godina zatvora zajedno sa sugrađaninom Vanjom Vukovićem.

Gordan Jovišević, advokat Matijaša, izjavio je za Srpskainfo da je nakon provedenih dokaza tužilaštva i odbrane nije dokazano da je optuženi izvršio krivično delo.

Matijašu je i u ponovljenom postupku sudilo tročlano vijeće Pane Gavrića koji ga je još 2018. godine osudio na pet godina zatvora zbog neovlaštene trgovine drogom.

Sve vreme trajanja ranijeg postupka, Matijaš je tražio od veća da ponove DNK veštačenje i tako odmah u startu isprave katastrofalnu grešku, ali je njegov zahtev bez jasnog obrazloženja bio odbijen, pa je na kraju i osuđen.

Niko još uvek nije pozvan na odgovornost zbog greške koja je Prijedorčanina koštala boravka iza rešetaka KPZ Banjaluka.

Kako je glavni dokaz protiv Prijedorčanina bio upravo DNK nalaz za koji je u međuvremenu utvrđeno da pripada drugom optuženom, odnosno Vanji Vukoviću, za očekivati je da Matijaš u narednom periodu bude i pravosnažno oslobođen krivice, a posebno ako se ima u vidu obrazloženje rešenja za ponavljanje postupka u kojem je istaknuto da su novi dokazi podobni da utiču na oslobađanje Matijaša.

Prijedorčanin je prvi put osuđen nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu “pasat” koji je vozio njegov sugrađanin Vanja Vuković.

U ovom automobilu, odnosno filteru za vazduh, pronađen je paket u kojem se nalazio heroin.

Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš od starta tvrdio da nema veze sa krivičnim delom koje mu je bilo stavljeno na teret i zbog kojeg je naknadno osuđen na istu kaznu kao i Vuković, odnosno pet godina zatvora.

Četiri godine nakon hapšenja, Matijaš je za vreme boravka u KPZ Banjaluka obavio DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK zamenjen sa Vukovićevim.

Prema zvaničnim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo tri godine i pet meseci od ukupno pet godina koliko je iznosila kazna po sada već ukinutoj pravosnažnoj presudi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare