BEZ OSLOBODILACA U AUŠVICU! Obeležena 78. godišnjica oslobođenja nacističkog logora, nijedan ruski predstavnik nije pozvan! 

Preživeli iz logora Aušvic-Birkenau okupili su se danas kako bi obeležili 78. godišnjicu oslobođenja tog nacističkog logora, ali bez predstavnika Rusije

Nijedan ruski zvaničnik nije pozvan da prisustvuje ovom događaju, javlja Sputnik, dok su se u logoru okupili preživeli iz Aušvica, predstavnici poljskih vlasti, jevrejskih organizacija i brojne diplomate. Međutim, poziv za ovaj događaj nije pristigao ni na adresu ruske ambasade u Varšavi, a samim tim ni ambasadoru Rusije u Poljskoj Sergeju Andrejevu. Aušvic je 27. januara 1945. godine oslobodila Crvena armija.

Jedna od preživelih Stefanija Vernik, koja je rođena u Aušvicu u novembru 1944. godine, manje od tri meseca pre njegovog oslobođenja, izjavila je da je Aušvic „pakao na zemlji„, prenosi AP.
Ona je pročitala apel narednim generacijama da budu na oprezu u vezi sa podmuklim ideologijama.

„Nema više fašizma, koji donosi smrt, genocid, zločine, klanje i gubitak ljudskog dostojanstva“, rekla je ona, prenosi Republika.

Bogdan Bartnikovski, Poljak koji je imao 12 godina kada je prevezen u Aušvic, je bio među nekolicinom preživelih iz Aušvica koji su o svojim iskustvima pričali novinarima uoči komemoracije danas. Rekao je da su prve slike izbeglica koje je u februaru prošle godine video na televiziji koje su bežale nakon početka rata u Ukrajini izazvale traumatična sećanja.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da se „stradanje nevino ubijenih Jevreja ne zaboravlja, kao i patnja preživelih.“

„Podsećamo se na našu istorijsku odgovornost na Dan sećanja na holokaust, tako da naše ‘Nikad više’ traje u budućnosti“, napisao je on na Tviteru.

U drugim delovima sveta danas su planirani događaji za obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na holokaust, godišnje komemoracije ustanovljene rezolucijom UN 2005. godine.

Nekadašnji koncentracioni logor nalazi se u gradu Osvjećim na jugu Poljske, koji je tokom Drugog svetskog rata bio pod upravom nacističke Nemačke i Adolfa Hitlera i bio mesto za mučenje i ubijanje Jevreja, Poljaka, Roma, sovjetskih ratnih zarobljenika i drugih.

Tamo je ubijeno 1,1 milion ljudi pre nego što su ga sovjetske trupe oslobodile.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare