SRBI ŠVERCOVALI TONE KOKAINA ZA ITALIJANSKU MAFIJU: Droga zaplenjena na brodovima, šef uhapšen u Antaliji

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27 članova kriminalne grupe, koju je formirao državljanin Italije Lucijano Kamporesi, a među kojima su i dvojica državljana Srbije. Kako prenose crnogorski mediji, optužnicom su obuhvaćeni Stefan Martinović (46) kao i Aleksandar Dimitrijević (47), koji se ranije zvao Saša Jeremić, ali je promenio ime.

Kao članovi kriminalne grupe, otpuženi su uglavnom crnogorski državljani od kojih je 11 njih već na služenju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi, pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. na brodu „Aresa“, kojim su pokušali da prokrijumčare 5,1 tonu kokaina u Evropi. Među uhapšenima na brodu, kako je Kurir tada pisao, bio je i Novosađanin Nikola Martinović.

– Sumnja se da je kriminalna grupa drogu švercovala iz Južne Amerike u Evropu. Okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije imali jasno određene uloge i zadatke, učestvovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem, od Atlantika u Evropu – navode se detalji iz optužnice na kojoj su i srpski državljani.

Lažni identitet

Italijan Lucijano Kamporesi, koji se smatra organizatorom kriminalne grupe, prilikom hapšenja u luksuznoj vili u Antaliji u Turskoj, kod sebe je imao lažna dokumenta. Međutim, turska policija je vrlo brzo utvrdila da se radi o jednom od najtraženijih evropskih narko-bosova.

Inače, optužnicom su obuhvaćene i druge zaplene, 592,9 kilograma kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače.

– Kriminalna grupa, koju je organizovao Kamporesi, delovala je od 2017. do 2020. u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Španiji, zatim na teritoriji Karipskih ostrva, Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače – navodi se u optužnici.

Osim što je organizovao grupu i izdavao naredbe, Kamporesi se sumnjiči i da je obezbeđivao novac, brodove i dokumentaciju, plaćao avionske karte i hotelski smeštaj pripadnicima grupe. Kamporesi je, inače, 11. novembra prošle godine po međunarodnoj poternici koju je izdala Italija, uhapšen u turskom letovalištu Antalija. Za njim se tragalo zbog izdržavanja zatvorske kazne od 22 godine i osam meseci zatvora pred sudom u Kalabriji, takođe zbog trgovine drogom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare