GRADONAČELNIK ŠAPIĆ NA OTVARANJU SAJMA: Beograd regionalni centar voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

Beograd je u naredna tri dana regionalni centar i mesto okupljanja svih onih koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju četvrtog sajma „Agro Belgrade“, koji okuplja najznačajnije predstavnike agrarnih kompanija i poljoprivrednike iz Srbije i susednih zemalja.

On je naglasio da je značajno to što će u Beogradu strani kupci sklapati različite poslove, tako će se roba iz Srbije i regiona plasirati na celokupno svetsko tržište. Kako je rekao, na taj način podiže se i kvalitet proizvodnje, uvode se nove tehnologije, povećavaju se površine pod zasadima.

Aleksandar Šapić
foto: Grad Beograd

Gradonačelnik je istakao da je Grad Beograd suorganizator ovog sajma, te da na taj način pomaže najboljim poljoprivrednicima sa teritorije grada da se predstave, ostvare kontakte i upoznaju s novim tehnologijama koje se koriste u njihovoj oblasti.

– Beograd ima više od 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. Preko Sekretarijata za poljoprivredu uložili smo velika sredsva u razvoj proizvodnje hrane s ciljem da se ona podigne na viši nivo kako bi bila snažnija, konkurentnija i savremenija. U odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji, Grad Beograd svake godine svojim poljoprivrednicima daje najviše bespovratnih sredstava. Prednost su do sada uvek imali mladi ljudi koji se bave poljoprivredom i organskom proizvodnjom. U odnosu na prošlu godinu Grad Beograd je skoro duplo povećao podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike, dok je ukupan budžet za poljoprivredu ove godine povećan skoro tri puta što je još jedan od pokazatelja koliko ovu oblast smatramo važnom za čitavo naše društvo – rekao je gradonačelnik Šapić.

On je istakao da mu je kao gradonačelniku izuzetno drago što su se zemlje regiona povezale upravo u srpskoj prestonici s ciljem da pronađu nova tržišta. Posebno je zahvalio Holandiji kao zemlji partneru jer je u Beograd dovela kompanije sa najsavremenijim tehnologijama kako bi svoja iskustva podelile sa našim poljoprivednim proizvođačima.

Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković, a prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupco Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Jost Reinces i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Svečanosti otvaranja četvrtog sajma „Agro Belgrade“ prisustvovali su članovi Gradskog veća i predstavnici resornog sekretarijata. Nakon otvaranja sajma gradonačelnik Šapić obišao je štand Grada Grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu.

„Agrar Belgrade“ održava se na Beogradskom sajmu od 26. do 28. januara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare