Sastanak ministara Vučevića i Vesića o rekonstrukciji zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa kojim je razgovarao o rekonstrukciji tog zdanja u Zemunu.

Sastanku je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i njenim istorijatom, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković koja je predstavila ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije.

Na sastanku je sagledan dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade i dogovorene su mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj.

Zgrada Komande u Zemunu sagrađena je 1936. godine na mestu nekadašnje Vojne komande i jedno je od značajnijih dela moderne arhitekture. Izgrađena je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, dok je statički proračun i nadzor vršio poznati srpski naučnik Milutin Milanković.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od 2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija dela objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Ministarstvo Odbrane

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare