MOSKVA JE BILA VOLJNA DA PREGOVARA U PRVIM MESECIMA RATA Lavrov optužio zapadne zemlje da su sprečile mirovni sporazum

Moskva je bila voljna da pregovara sa Ukrajinom u prvim mesecima rata, ali su SAD i druge zapadne zemlje savetovale Kijev da to ne čini, izjavio je danas u Pretoriji ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Poznato je da smo podržali predlog ukrajinske strane da se pregovara na početku specijalne vojne operacije i da su se dve delegacije do kraja marta dogovorile o principu rešavanja ovog sukoba. Poznato je da su naše američke, britanske i neke evropske kolege rekle Ukrajini da je prerano za dogovor, a aranžman koji je bio gotovo dogovoren režim u Kijevu nikada nije preispitao“, rekao je Lavrov.

Slične izjave je prošle godine dao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rekao da je Moskva za pregovore, ali da su zapadni saveznici Ukrajine sprečili da do njih dođe.

SAD i druge zapadne zemlje su navele da Rusija nije ozbiljna po pitanju pregovora o okončanju rata, započetog napadom Rusije na Ukrajinu pre 11 meseci.

Rusija je više puta odbacila zahteve Kijeva i drugih zapadnih zemalja da se potpuno povuče iz Ukrajine pre otpočinjanja pregovora.

Lavrov je danas u Pretoriji razgovorao sa šeficom južnoafričke diplomatije Naledi Pandor, u sklopu nastojanja Rusije da ojača veze sa najrazvijenijom afričkom zemljom i svojim istorijskim saveznikom, u jeku sukoba u Ukrajini.

Južna Afrika se smatra najznačajnijom od nekoliko afričkih država koje su zauzele neutralan stav prema ratu u Ukrajini i odbile da osude rusku invaziju, na razočaranje SAD i drugih zapadnih zemalja koje je takođe vide kao ključnu u njihovim planovima za izgradnju odnosa u Africi.

Poseta Lavrova Južnoj Africi je njegov drugi boravak na afričkom kontinentu u poslednjih šest meseci, u vreme kada Rusija nastoji da obezbedi podršku drugih zemalja. Očekuje se da će Lavrov posetiti i druge afričke zemlje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare