EU ŠALJE MISIJU U JERMENIJU: Tokom dve godine patroliraće u graničnom području sa Azerbejdžanom UDAR U BOK RUSIJE

Evropska unija je danas odlučila da uputi civilnu misiju u Jermeniju, kako bi ojačala bezbednost na granici te zemlje i unapredila odnose Jerevana sa Azerbejdžanom, pogoršane zbog koridora ka separatističkoj oblasti Nagorno Karabah.

Jermenija je zatražila dolazak misije EU, čiji će pripadnici tokom dve godine obavljati rutinske patrole u graničnom području, kako bi Brisel bolje shvatio situaciju na terenu.

Saopšteno je da će EU nastaviti da podržava napore na smirivanju sukoba i da je Brisel opredeljen za blisku saradnju sa obe strane, da bi se ostvario održivi mir u regionu.

Jerevan i Baku su decenijama u sukobu zbog oblasti Nagorno Karabah. To područje je deo Azerbejdžana, ali je od 1994. godine pod kontrolom jermenskih snaga.

Pošto je pre dve godine okončan rat u kojem je poginulo oko 6.800 vojnika, dok je 90.000 civila moralo da napusti domove, napetosti između dve zemlje su ponovo podignute zbog šest kilometara dugog puta, poznatog kao Lačinski koridor.

Radi se o planinskom putu koji predstavlja jedinu kopnenu vezu između Jermenije i Nagorno Karabaha, navodi AP.

Put su prošlog meseca blokirali demonstranti, tvrdeći da su aktivisti za zaštitu životne sredine, čime je ugroženo snabdevanje hranom Nagorno Karabaha i njegovih 120.000 stanovnika.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare