VAŠINGTON NAJAVIO NOVI PAKET VOJNE POMOĆI UKRAJINI: Ukupna vrednost 2,5 milijardi dolara, STOTINE oklopnih vozila, teški tenkovi 

SAD su sinoć najavile slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini ukupne vrednosti 2,5 milijardi dolara, a tu su stotine oklopnih vozila, ali ne i teški tenkovi Abrams.

Novi paket predviđa slanje 59 oklopnih vozila Bredli, koji će se dodati na 60 lakih oklopnih vozila ovog tipa obećanih 6. januara i 90 oklopnih transportera Strajker koji će obezbediti Ukrajini „dve oklopne brigade“, naveo je Pentagon u saopštenju.

Američka vojska će Ukrajini poslati i 53 oklopna vozila otporna na mine i 350 prevoznih vozila M998, čuvenih Hamvija.

Međutim, novi paket pomoći ne uključuje teške borbene tenkove kao što su Abrams koje SAD još nisu spremne da isporuče Kijevu, pravdajući to problemima održavanja i obuke.

Vašington će takođe poslati ukrajinskim snagama dodatne rakete za protivvazduhoplovne sisteme NASAMS i HIMARS koji su im ranije isporučeni, osam protivazdužnih sistema kratkog dometa Avendžer, i veću količinu municije.

S novim paketom pomoći ukupna pomoć SAD Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, iznosi 26,7 milijardi dolara.

SAD su ovo objavile uoči današnjeg sastanka ministara odbrane zapadnih zemalja koje daju vojnu pomoć Ukrajincima, nma kojem će biti američki ministar Lojd Ostin. Sastanak će se održati u Ramštajnu, u Nemačkoj, radi usklađivanja nastavka vojne pomoći Kijevu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare