NOVI PRITISAK! VELIKA ČETVORKA STIŽE KOD VUČIĆA: Sledi odgovor države o KiM i sankcijama Rusiji!

Predsednika države očekuje težak razgovor s predstavnicima Nemačke, Francuske, EU i SAD, koji će verovatno blefirati, pretiti i hitati ka brzom rešenju, ocena je stručnjaka

Današnji dolazak takozvane velike četvorke – predstavnika Francuske, Nemačke, Evropske unije i SAD – u Srbiju na sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemdonosi nove pritiske i pokušaj da se ubrza rešenje kosovskog pitanja po svaku cenu. Iako manevarski prostor naše zemlje nije veliki, Vučić je u više navrata poručio da crvene linije neće biti pređene, dok stručnjaci ukazuju da postoji tračak nade za neko kompromisno rešenje.

Naime, sam predsednik je najavio da će se odmah po povratku iz Davosa sastati s „velikom četvorkom“, a poručio je i da nas čeka veoma težak period.

Opcije

Predsednik Vučić je kazao da se danas sastaje s predstavnicima EU, pojedinih država i SAD, nakon čega će, tokom vikenda, obaviti konsultacije s državnim vrhom.

– Očekujem težak razgovor, a posle konsultacija s Vladom tokom vikenda, obavestićemo javnost o novim merama i šta se od Srbije traži po pitanju Kosova i Metohije i sankcija prema Rusiji – rekao je Vučić.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je za Kurir da nema sumnje da će i ovaj sastanak biti novi pritisak na Srbiju, imajući u vidu, podseća, da se i Zapadu i EU, ali i Prištini žuri da se to pitanje reši, i to međusobnim priznanjem ili barem ulaskom Kosova u međunarodne institucije.

– No, naša država na to nikada neće pristati, ali imamo ipak malo manevarskog prostora – da razgovaramo o evropskom planu, ponovimo da insistiramo na dijalogu, ali naravno bez priznanja i bez Kosova u UN – jasan je Dačić.

Da neće biti lako, te da predstavnici Francuske, Nemačke, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država ne dolaze s dobrim namerama, već isključivo ne bi li iznudili brzo rešenje, smatraju i analitičari.

– Naše opcije zavise od pristupa velike četvorke. Nisu nam baš sjajne opcije i dogovor nije ni lako ni jednostavno dostižna opcija – ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Ako se ponudi, ukazuje, prostor, makar i minimalno za kompromis, predsednik Vučić će ga ozbiljno razmotriti i iskreno prikazati javnosti.

– Mi imamo crvene linije. One su jake i poznate svima. U mnogo čemu Srbija je sprema da popusti i dogovori se, ali bilo kakav zapadni ili, ne daj bože, albanski arogantni trijumfalizam neće biti tolerisan. Velika četvorka će pritiskati i blefirati, pretiti i hitati ka brzom rešenju, a Srbija će se mudro, realistično, strpljivo i pragmatično ponašati. Rešenja neće biti odmah, ali ako ne bude viška njihove zlovolje i diplomatskog nasilja, postoji tračak nade za dogovor – konstatuje Stanković.

Jasan stav

Da će po svemu sudeći ovoga puta biti pojačani pritisci na Srbiju, ocenjuje i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

– Oni dolaze kako bi, pre svega, pokušali da se obnovi dijalog koji je prekinut zbog eskalacije situacije zbog ponašanja prištinske strane, odnosno Kurtija, ali i da se postaraju da u osnovi dijaloga bude evropski plan, odnosno francusko-nemački plan. Naime, zbog događaja u Ukrajini i njegovih razvoja, stvar se komplikuje i raste pritisak na Srbiju i po pitanju sankcija Rusiji, pored pritisaka da se ubrza rešenje kosovskog čvora. Cilj je tako ove četvorke da se ovom posetom isposluje od Srbije pristanak da se obnovi dijalog i to na pozicijama evropskog plana – kaže Milivojević.

Ukazujući da je Srbija jasno rekla kakav je njen stav – može dijalog, ali koji podrazumeva da se ispuni ranije dogovoreno, pre svega da se formira ZSO – Milivojević ocenjuje da ima prostora za razgovor.

– Može se razgovarati o evropskom planu i svemu što on sadrži, osim mogućnosti priznanja Kosova i pristupanja Kosova UN – kaže on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare