Doprinos novih mera: Kina očuvala pozitivan rast uprkos periodu velikih izazova 

Uprkos trogodišnjem periodu velikih izazova i nepredvidivih okolnosti, Narodna Republika Kina je uspela da očuva pozitivan rast i ostane na putu uspeha i razvoja.

U trenutku kada je prepoznala da pandemija gubi snagu, u odnosu na težinu oboljenja koje izaziva, rukovodstvo NR Kine odlučilo je da optimizuje mere kontrole epidemije radi bolje koordinacije između njene kontrole i ekonomskog i društvenog razvoja. Na taj način stvaraju se i važni uslovi za ekonomski oporavak svetske privrede.

Naime, uzevši u obzir izveštaje Svetske banke koji govore o porastu ulaganja Kine u visoku tehnologiju za 19,9 odsto u periodu od januara do novembra 2022. godine, kao i izveštaj Kineskog nacionalnog biroa za statistiku o privrednom rastu od 3,9 odsto u istoj godini, pozitivnim pokazateljima u potrošnji i ulaganjima u infrastrukturu, jasno je da je kineska privreda očuvala vitalnost i otpornost.

U prethodnom periodu, aktivno je promovisala i projekte izgradnje infrastrukture, tako da se može očekivati da će se rast infrastrukturnih investicija ubrzati.

Sve ovo ukazuje da će Kina nastaviti da sprovodi šire i dublje otvaranje u većoj meri, kao i da gradi otvoreni ekonomski sistem višeg nivoa kako bi nastavila da daje podsticaj globalnom ekonomskom oporavku.

Kao jedinstven primer uspeha u pandemiji, jasno je da će Kina u postpandemijskom periodu biti svetski lider u ekonomiji, ne samo po svojoj ekonomskoj snazi, već i po svojim dubokim idejama multilateralne saradnje.

U tom pogledu od posebnog značaja je Inicijativa Pojas i put i njena dalja implementacija. Važan segment daljeg ekonomskog rasta jeste razvijanje svih grana privrede, uključujući i turizam.

U narednom periodu se može očekivati prava ekspanzija u ovoj oblasti s obzirom na tri duge godine ograničenih ili gotovo nemogućih putovanja. U ovom kontekstu od posebnog značaja jeste otvaranje dve direktne avio linije između Srbije i Kine, linije Peking – Beograd i Beograd – Tjenđin.

Ovim linijama stvaraju se realne osnove za unapređenje ekonomske razmene, ali i daje neophodan podsticaj oživljavanja turizma i povećanju broja uzajamnih poseta državljana Kine i Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare