NJUJORK TAJMS: SAD šalju oružje Ukrajini iz skladišta u Izraelu

Sjedinjene Američke Države šalju stotine hiljada artiljerijskih granata iz velikog skladišta u Izraelu, objavio je Njujork tajms.

Municija koja se nalazi u Izraelu namenjena je korištenje u regionalnim sukobima.

SAD su takodje dale Izraelu dozvolu da koristi deo zaliha u hitnim situacijama, navodi Njujork tajms, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

Prethodna Vlada Izraela je odobrila slanje municije dok je Izrael pokušavao da održi veze sa SAD i Ukrajinom, a da ne izazove gnev Rusije, navode izraelski mediji.

Američki zvaničnici su mogućnost snabdevanja Ukrajine iz Izraela prvi put pomenuli prošle godine što je izazvalo zabrinutost kako će Rusija reagovati.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je informisao tadašnjeg ministra odbrane Izraela Benija Ganca da SAD žele da uzmu deo zaliha.

Ganc je o tome diskutovao sa vladom, koja je zatražila procenu bezbednosnih zvaničnika. Oni su rekli da bi Izrael trebalo da prihvati američki plan kako bi se izbegao svaki nesporazum sa Vašingtonom, a i zato što municija pripada SAD.

Tadašnji premijer Jair Lapid je odobrio slanje municije posle razgovara u vladi i sa bezbednosnim zvaničnicima.

SAD i Izrael su se dogovorili da se Ukrajini pošalje oko 300.000 granata, rekli su Tajmsu izraelski i američki zvaničnici.

Postojanje zaliha je ranije objavljeno, ali se o tome nije mnogo znalo, a Tajms je prvi objavio da su korišćene za snabdevanje Ukrajine.

Izraelski zvaničnici su izjavili za američki list da Izrael nije izmenio svoj stav i da se i dalje protivi snabdevanju Ukrajine smrtonosnim oružjem, ali je pristao da SAD koriste sopstvene zalihe.

Izrael odbija da obezbedi oružje Ukrajini od početka ruske invazije, a jedan od glavnih razloga je, kako se čini, strateška potreba da zadrži slobodu operacija u Siriji gde ruske snage uveliko kontrolišu vazdušni prostor.

Zbog toga su odnosi izmedju Izrael i Ukrajine bili napeti i Kijev je stalno je zahtevao da jevrejska država pošalje više odbrambene pomoći.

Ukrajnski ambasador u Izraelu je u utorak ponovo apelovao na Izrael da snabde Ukrajinu raketnim sistemom odbrane dok se nastavljaju smrtonosni napadi Rusije.

Izrael je obezbedio humanitarnu pomoć Ukrajini pored ostalog, a nova vlada predvodjena premijerom Benjaminom Netanjahuom je najavila da namerava da nastavi isporuku tih zaliha.

Američko skladište u Izraelu datira iz rata 1973. godine. SAD su tada isporučile oružje Izraelu i potom napravile skladište za potencijalne krize.

Američki tenkovi i oklopni transporteti su u pustinje Negev za slučaj da budu potrebni američkim snagama na Bliskom istoku.

Kasnije 2000-tih godina municija raznih rodova američke vojske je čuvana u Izraelu na lokacijama pristupačnim samo osoblju SAD.

Skladište je zvanično poznato pod imenom Ratne rezervne zalihe za saveznike-Izreal (WRSA-I). Nadgledaju ih Evropska komanda SAD i Centralna komanda SAD od 2021.

Izrael je koristio municiju iz zaliha tokom rata 2006. u Libanu i rata u pojasu Gaze, 2014.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare