I MUŠKARCI SU ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: U Srbiji prošle godine ubijeno 16 pripadnika „jačeg pola“, neki stradali od ruku žena

U 2022. godini, nažalost, javnost je bila uznemirena i slučajevima porodičnog nasilja u kojima su žrtve bile muškarci, a počinioci žene. Tokom prošle godine u Srbiji se dogodilo 40 porodičnih ubistava, ubijeno je 24 žena i 16 muškaraca!

Na konferenciji za medije, gde je Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak prezentovalo rezultate svog rada za minulu godinu, zaključeno je da je statistika bolja u odnosnu na onu iz 2021. godine.

Hitne mere

– Broj ubijenih u nasilju u porodici u odnosu na 2021. godinu manji je za osam žrtava – rekao je Željko Brkić, državni sekretar MUP Srbije i istakao da je 2022. podneseno oko 4.500 prijava za nasilje u porodici.

– Prošle godine evidentirana su 4.464 krivična dela nasilje u porodici. Policija je podnela 4.355 krivičnih prijava i izrekla 31.331 hitnu meru, od čega 9.443 mere privremenog udaljavanja nasilnika iz stana i 21.888 mera privremene zabrane počinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj – naveo je Brkić.

Broj ubijenih žena je veći od broja ubijenih muškaraca, ali i muškarci sve češće postaju žrtve zločina, kako svojih supruga ili emotivnih partnerki, tako i svojih očeva ili sinova.

Kriminolog i klinički psiholog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir da se žene odlučuju na jezive zločine jer im emocije tada dođu do granice pucanja.

– Žene muževe uglavnom ubijaju na spavanju, nakon godina maltretiranja, i to sekirom, tvrdim predmetom, ređe nožem jer napad sečivom ne mora da znači automatski smrt – kaže Radovanović:

– Ovakvi slučajevi zločina su novi i neobični, jer žene veoma retko nakon ubistva maltretiraju žrtvu. Kasapljenje je uglavnom znak strašne psihopatije i besa koji žena oseća zbog zlostavljanja.

„Brutalnije su“

Klinički psiholog Marija Šutulović ranije je ispričala za Kurir da je osnovna razlika između muških i ženskih ubistava to što su žene brutalnije, detaljno analiziraju i planiraju ubistvo, kao i način prikrivanja.

– Žena koja odluči da ubije svog partnera je dobro pripremljena za zločin koji će počiniti i to radi bez premišljanja. U trenutku kada čine zločin, ne kaju se, nemaju grižu savesti, smatraju da „drugačije nije moglo“. Žene, kada ubiju svoje partnere i prikriju ubistvo, ponašaju se potpuno normalno i mogu proći godine dok se zločin ne otkrije – objašnjava Šutulovićeva i napominje da žene počinioci zločina imaju jači osećaj krivice od muškarca.

Sinovi ubijaju očeve, ali i obrnuto 

Kriminolog: To se pretežno događa iz nekog besa

Dobrivoje Radovanović objašnjava za Kurir i da su narušeni odnosi najčešći motiv porodičnih ubistava.

– Kada otac ubije sina, ili brat ubije brata, to se pretežno dogodi iz nekog besa. Često su muški porodični odnosi pomalo zategnuti, jer im je u prirodi da teže komuniciraju, pa tako misle da sve probleme mogu da rešavaju kada dignu ruku jedan na drugoga.

Braća se pretežno zakrve zbog međe i imanja, nekog koristoljublja, dok se roditelj i dete svađaju, a zatim i ubijaju iz nekog životnog nezadovoljstva gde možda sin rasproda imovinu i uništi šta je sve otac stekao, a sin ubije oca jer ne može da trpi njegovo pijanstvo i maltretiranje majke – kaže Radovanović.

Podsetimo, tokom 2022. godine u Srbiji su očevi ubijali sinove, ali i sinovi očeve. Pred kraj godine, 9. decembra, D. J. (50) je u Subotici zaklao sina M. J. (23). Nekoliko meseci ranije, u martu, M. I. (33) je u selu kod Smederevske Palanke hicima iz lovačke puške ubio majku i oca, a u aprilu mladić I. G. (24) je u Čačku pobio celu porodicu – oca, majku i dedu.

Hronologija 

Zločini tri žene uznemirile Srbiju

x jun 2022. – B. S. izvršila samoubistvo u Leskovcu, nakon čega je u šupi nađen zabetoniran leš njenog muža I. S. Utvrđeno je da je B. S. ubila muža još 2019, pa je sakrila telo

x maj 2022. – T. P. ubila supruga S. P. u Zrenjaninu tako što ga je prethodno omamila, pa izbola nožem. Telo je potom raskomadala motornom testerom i delove kuvala u loncu na šporetu

x februar 2022. – J. S. u stanu u Lazarevcu ubila muža S. S. ubodima nožem na spavanju. Telo je umotala u tepih, prekrila jorganima i ćebadima i ostavila u dnevnoj sobi. Danima je leš zalivala omekšivačima da prikrije miris

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare