ŠVEDSKA NEĆE BRZO U NATO: Turska besna zbog vešanja Erdoganove lutke, zakon o članstvu ne ide u turski parlament 

Turska u sadašnjoj situaciji nije u poziciji da ratifikuje članstvo Švedske u NATO, rekao je danas Ibrahim Kalin, savetnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon incidenta sa vešanjem lutke sa Erdoganovim likom ispred Gradske kuće u Stokholmu.

Nismo u poziciji da pošaljemo zakon na ratifikaciju u parlament jer imamo pravi problem, rekao je Kalin, dodavši da postoji opasnost da ga poslanici odbace, prenela je Hina.

Ankara je osudila videomontažu koju je napravila jedna grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj partiji, na kojoj lutka s likom Erdogana i napisom „diktator“ visi obešena za noge.

Na ovome radimo već šest-sedam meseci i nije dobro da se Švedska predstavlja u ovakvom svetlu. Želeli bismo da napredujemo, ali ako se ovakvi incidenti nastave, to će dodatno usporiti proces, rekao je Kalin.

On je istakao da bi Švedska morala da uputi „jasnu poruku“ o tome kakva joj je pozicija kada su u pitanju članovi Kurdistanske radničke partije koji se nalaze na njenoj teritoriji.

Morali bi, na primer, garantovati da članovi PKK više ne mogu da regrutuju ljude i da prikupljaju novac na švedskoj teritoriji, kazao je, dodavši da je nova švedska vlada ipak preduzela neke važne korake, među kojima je poseta švedskog premijera Ankari i izmena Ustava.

Uprkos tome, Kalin je naveo da bi trebalo pričekati još „šest meseci“ pre nego što se u parlamentu potvrde novi zakoni i poručio da Turska od Švedske ili Finske „ne traži ništa što nije u skladu sa njihovim zakonima“ i da je Ankara „vrlo realna“ u svojim zahtevima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare