NAPREDAK JE HITNO NUŽAN! Zvaničnici EU: ZSO je međunarodna obaveza i mora se sprovesti, NEMA PREGOVORA!

Evropska unija smatra da je potpisani sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) međunarodna obaveza, o tome ne može biti nikakvih novih pregovora i sad je sprovođenje samo „proceduralno pitanje“ prvenstveno za Prištinu, rekli su agenciji Beta u Briselu upućeni zvaničnici EU.

Na pitanje kako „procedura, postupak treba da se pokrene i teče“, funkcioneri EU su odgovorili da je „sad na kosovskim Albancima, vlastima u Prištini da to neodložno predoče“.

Istovremeno se očekuje, kako su istakli, da se hitno upriliči susret na najvišoj ravni Beograd-Priština, Vučić-Kurti, uz posredovanje EU i podršku SAD, što mora obuhvatiti i pregovore o „evropskom, nemačko-francuskom planu“ za sređivanje odnosa dve strane.

„Napredak je hitno nužan i EU i SAD će učiniti sve da pomognu bez nametanja rešenja“, želeli su da podvuku ovi izvori.

Zvaničnici upućeni u delovanje Evropske službe za međunarodno delovanje (EEAS) su time odgovorili na pitanje Bete kako EU gleda na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je on američkom visokom zvaničniku Dereku Šoleu rekao da ne shvata kako Priština misli da sprovede sporazum o ZSO, ako tvrdi da to mora biti saglasno s mišljenjem kosovskog ustavnog suda.

Na opasku da srpske vlasti i Srbi na Kosovu smatraju da se tumačenje kosovskog ustavnog suda da ZSO nije u skladu s ustavom svodi na to da se ZSO svede na neku nevladinu organizaciju, a Vučić naglašava da to „obesmišljava razgovore o primeni već sklopljenog sporazuma“, funkcioneri u Briselu su uzvratili da je sporazum o ZSO potpuno jasan i moguće ga je sprovesti.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da je tačno da se u Sporazumu o ZSO neodređeno spominje da ustavni sud Kosova može izvršiti „reviziju“, ali da to ne mora dovesti u pitanje sve jasne odredbe tog međunarodnog ugovora koji je odobrio parlament u Prištini i koji je sad međunarodni pravni akt.

Savetnik u američkog Stejt departmentu Derek Šole i šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog su stavili do znanja da za formiranje ZSO treba da se uvaži mišljenje kosovskog ustavnog suda.

Zamoljeni da kažu šta znači izjava Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za Dijalog Beograd-Priština, da je on s američkim partnerima utanačio „redosled koraka u Dijalogu“, zvaničnici EU su objasnili da je reč o tome da partneri znaju koje korake očekuju EU i SAD u Dijalogu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare