Deca iz Pazara bila vakcinisana protiv tuberkuloze: „Kovid aktivira stara žarišta, svi možemo da imamo klice“

U dve porodice u Novom Pazaru otkrivena je tuberkuloza. Šestoro dece uzrasta osnovne škole, po troje iz obe porodice, ide u šest različitih odeljenja. Testiranje kontakata je u toku i očekuje se da bude završeno do ponedeljka, a do sada su otkrivena još dva slučaja. Deveti slučaj, dete predškolskog uzrasta, takođe je iz jedne od dve spomenute porodice u kojima se bolest pojavila.

Kako je u razgovoru za Telegraf.rs kazao epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Safet Ganić, porodice su potpuno nezavisne i slučajevi obolevanja otkriveni su sa oko 15 dana razlike.

Prema njegovim rečima, decu su zarazili roditelji, tj. po jedan od roditelja, oba lečena nešto ranije. Deca su bili njihovi kontakti i obolela su u periodu inkubacije.

Epidemiolog Ganić ističe da su deca pod terapijom, da se uspešno oporavljaju, ali da postoji opasnost od razbuktavanja zaraze.

Osam je obolelih đaka, što predstavlja veliku opasnost od daljeg širenja. To su pokazala i ova dva pozitivna kontakta. Videćemo hoće li ih biti više, još je ovo rano“, kaže nam dodajući da su dva pozitivna kontakta pronađena u istom odeljenju, te da su u pitanju deca iz odvojenih porodica.

Objašnjava da je procedura takva da se ispitaju svi bliski kontakti.

„Završavamo do kraja nedelje jednu školu. Nastavnike smo testirali, svi su negativni. Ostalo je još sedam đaka iz jedne osnovne, iz prve koju ispitujemo. Do ponedeljka biće gotovo“, dodaje.

Objašnjava i da testiranje ide sporo, te da je tražio pomoć-

„Testiranje je dosad rađeno na Dečjem odeljenju OB Novi Pazar. Međutim, dosta to sporo ide, tako da sam pozvao da se uključe pedijatri Doma zdravlja, jer ovo traje više od 15 dana. Za sada, u prvoj fazi, pošto nema daljeg širenja, biće testirani samo učenici iz razreda gde su bili oboleli učenici. Imamo šest odeljenja“, navodi Ganić uz napomenu da obolelo dete predškolskog uzrasta ne boravi u kolektivu, te da nema straha od širenja zaraze u predškolskim ustanovama.

Dodaje da lečenje traje oko šest meseci, te da period inkubacije može trajati isto toliko, ali da je uglavnom kraći, oko tri meseca. Prema njegovim rečima, deca ne treba da pohađaju nastavu sve dok traje terapija, te da to može potrajati svih šest meseci.

Svi oboleli bili vakcinisani

Smatra da je bitno istaći da su svi oboleli bili vakcinisani protiv tuberkuloze, te da je bitno da razjasniti neke nedoumice.

„Deca su vakcinisana i vakcinu protiv tuberkuloze primaju sva deca u prvoj godini. Međutim, vakcina koja se prima protiv tuberkuloze ne štiti od infekcije. Ona štiti samo od dva oblika tuberkuloze – tuberkuloznog meningitisa i od milijarne tuberkuloze, koja zahvata sve organe. Ova dva oblika mogu se završiti smrtnim ishodom. Znači, vakcina štiti od najtežih oblika tuberkuloze, a ne štiti od infekcije. Možemo svi dobiti tuberkulozu ako padne imunitet, ako smo imali kontakt iako smo vakcinisani, ali nećemo imati tešku kliničku sliku. Nešto slično kao vakcina protiv gripa“, objašnjava epidemiolog.

Osvrće se i na komentare o regresiji društva sa pojavom novih slučajeva morbila i tuberkuloze, o čemu su vesti stigle kotovo istovremeno.

„Nema regresije. Ja sam čak očekivao da bude više tuberkuloze i u Novom Pazaru i u drugim gradovima. Zbog čaga? Zbog kovida. Jer kovid aktivira stara žarišta, mi svi u sebi možemo da imamo klice tuberkuloze“, ocenjuje uz napomenu da su aktivnosti koje se sada preduzimaju u cilju toga da se zaraza ne proširi.

Dodaje da je Srbija ranije imala najveću izloženost u Evropi. Proteklih desetak godina beležili su po oko 100 obolelih. Protekle dve, tri godine taj broj je oko 30.

„Broj obolelih odgovara broju koji je inače. Nezgodno je što obolevaju deca, ali ukupan broj obolelih nije veći u odnosu na druge godine“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare