BAVLJENJE NAUČNIM RADOM ZNAČAJNO UNAPREĐENO: Vlada Srbije usvojila sporazum koji omogućava pristup budžetu EU za istraživanje

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Sporazum koji omogućava Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje, saopštila je Vlada.

Ovim Sporazumom će srpske naučnoistraživačke organizacije biti u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja koje su punopravne članice EU.

„S obzirom na to da će, na ovaj način, stanje istraživačke delatnosti u našoj zemlji i bavljenje naučnim radom biti značajno unapređeno, a uslovi za naučni rad istovetni kao u Evropskoj uniji, značajno će biti umanjen i jedan od glavnih uzroka odlaska mladih visokoobrazovanih kadrova iz Srbije“, navela je Vlada.

Na današnjoj sednici doneta je Odluka o obrazovanju Mreže za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU radi efikasnijeg sprovođenja mera i postupaka za prevenciju, kontrolu, otkrivanje i sankcionisanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima Unije.

Mreža se sastaje po potrebi, najmanje jednom u dva meseca.

Na sednici je usvojena i dopunjena Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i za te namene izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od dve milijarde i dvesta miliona dinara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare