SAVRŠENI ČETVERAC: Ove namirnice nas ČUVAJU od prehlade i gripa! Konzumirajte OVO POVRĆE i bićete zdravi KAO DREN!

Za dobro zdravlje u zimskom periodu preporuka je jesti beli i crni luk, ren i nezaobilazni kiseli kupus.

Na našem podneblju od davnina postoji tradicija lečenja biljnim preparatima,među kojima su prednjačile četiri biljke koje nazivaju hranom siromašnih – kiseli kupus, beli i crni luk i ren. Lekoviti sastojci koje one sadrže garantovali su odlično zdravlje i dobar imunitet našim precima, koji su, uprkos oskudnim životnim uslovima, uspešno odolevali brojnim bolestima, naročito zimi, piše Kurir. Viroze i grip savladavali su zahvaljujući imunitetu osnaženom velikom količinom vitamina C i bogatstvu vitamina i minerala koji se nalaze upravo u ovim namirnicama.

Kiseli kupus tera bolesti

Kiseli kupus je zlatna riznica vitamina C i brojnih minerala. Odličan je čistač organizma, pa ga i nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj ishrani, a naročito kad jedemo meso. Diuretik je, štiti od opasnih bolesti, sprečava starenje, a rasol pomaže rad žuči i snižava šećer. Stari narodni recept glasi – jedite dnevno barem 200 grama kiselog kupusa – bićete puni snage, a virusi će vas zaobići.

Crni luk čuva krvne sudove

Da biste sprečili nastanak krvnih ugrušaka u krvnim sudovima i šećerne bolesti, crni luk valja jesti svaki dan. To je savet naših baka, koje su posebno preporučivale mladi luk. Danas je lekovitost ove biljke potvrdila i nauka.

Ren za zdravo grlo

Ova biljka ima izrazito lekovita svojstva: ubija viruse, bakterije i gljivice, delotvorna je kod prehlade i gripa i čisti začepljene sinuse. Lekovit je za grlo i obiluje vitaminima i mineralima.

Beli luk ubija viruse

Naše bake su imale pravo – beli luk je lek za sve bolesti. Koristile su ga u lečenju rana, bolesti srca, ospica, prehlade i gripa. Dokazano ima antivirusna i antibakterijska svojstva, snažan je antioksidans i jača imunitet. Odličan je u lečenju dijabetesa, raka i bolesti srca, snižava holesterol i krvni pritisak i sprečava moždani udar. Svako veče pre spavanja osoba obolela od astme trebalo bi da popije čašu mleka u kojem su se kuvala tri čena belog lika. To će joj, kaže narodno iskustvo, sprečiti napade astme.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare