ZAVERA U VATIKANU? Konzervativci imaju TAJNI PLAN da papu Franju nateraju na ostavku, smatraju da je KOMUNISTA

Konzervativci u Vatikanu navodnoi imaju „tajni plan“ da liberalnog papu Franju stave pod toliki pritisak, da se on zbog stresa sam povuče, otkriva italijanski kardinal a prenosi britanski Dejli mejl.

Potezi ka svrgavanju liberalno nastrojenog pape (86) su počeli da se ozbiljno povlače samo nekoliko dana nakon smrti njegovog prethodnika, pape Benedikta XVI 31. decembra.

Iako je papa Franja ranije izjavio da će se povući ako mu se zdravlje pogorša, smatralo se da je malo verovatno da će se to dogoditi dok je Benedikt XVI bio živ kako bi se sprečila situacija bez presedana u kojoj tri pape žive u Vatikanu, piše Telegraf.

Govoreći za italijanski list La Stampa, kardinal je rekao da je konzervativna frakcija spremna da krene protiv „komunističkog“ pape.

On je rekao: „Tajni plan će biti formulisan na različitim osnovama i fazama, ali će imati jedan cilj – da se pontifikat stavi pod takav pritisak da će Franjo morati da podnese ostavku.

Kardinal je dodao da će kampanja zavisiti od „progresivnog slabljenja Svetog oca, kao i njegovih doktrinarnih izbora, što će stvoriti veliko nezadovoljstvo koje se može koristiti protiv njega“.

Ranije poznat kao kardinal Bergoljo, papa Franja postao je pontifik 2013. nakon ostavke arhikonzervativca Benedikta.

Njegovo imenovanje je signaliziralo definitivnu promenu u katoličkoj crkvi, sa njegovom kritikom kapitalizma i otvorenim stavom prema homoseksualnosti, abortusu, pričešću za ponovo venčane razvedene, i celibatu za sveštenike.

U izveštajima La Stampe se navodi da će neki protivnici biti otvoreni u kritikama papi, dok će drugi delovati „u senci“.

Smatra se da je ključna figura u frakciji koja je protiv njega kardinal Georg Gensvajn, koji je 19 godina proveo kao lični sekretar pape Benedikta, a zbog svog dobrog izgleda dobio je nadimak „Džordž Kluni Svete stolice“.

Obraćajući se nemačkoj štampi, kardinal Gensvajn je osudio papinu odluku da ograniči tradicionalnu latinsku misu, rekavši da je to „slomilo srce“ njegovom prethodniku.

U svojoj autobiografiji, nadbiskup Gensvajn, 66, priseća se kako nije mogao da postigne „klimu poverenja“ sa papom Franjom i bio je „šokiran i bez reči“ kada je izgubio položaj u papskom domu 2020.

Ostali članovi tradicionalističkog pokreta su navodno kardinali Rejmond Burk, Amerikanac, i Gerhard Ludvig Miler, koji je bio blizak saveznik Benedikta XVI.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare