BAJDEN PRVI PUT NA AMERIČKO-MEKSIČKOJ GRANICI: Došao da proceni razmere migrantske krize

Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas na američko-meksičku granicu, prvi put od preuzimanja dužnosti 2021. godine, kako bi procenio migrantsku krizu u gradu El Paso u Teksasu, piše Kurir.

Po dolasku na aerodrom dočekao ga je republikanski guverner Teksasa Greg Abot, koji mu je predao pismo u kojem ističe pet koraka koji bi trebalo da budu preduzeti u borbi sa migrantskom krizom, prenosi Rojters.

Bajden će se sastati sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednica, a kasnije se očekuje da će otputovati u Meksiko Siti gde će se sastati sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i premijerom Kanade Džastinom Trudoom.

El Paso je prošlog meseca bio epicentar velikog priliva migranata, a stotine su spavale na ulicama na niskim temperaturama jer su lokalna skloništa bila puna, dok je gradonačelnik Oskar Lizer proglasio vanredno stanje.

“El Paso tajms“ piše da je Abot glavni kritičar Bajdenove imigracione politike i često ga je pozivao da poseti granicu, a graničnu bezbednost je postavio kao glavni cilj svoje administracije.

Bajden je nedavno najavio nove mere koje će omogućiti da 30.000 migranata mesečno sa Kube, Haitija, Nikaragve i Venecuele uđu u zemlju i legalno se zaposle na period od dve godine, pod uslovom da se prijave iz svoje zemlje i da nađu nekoga iz SAD ko će ih finansijski podržati. Te mere su, kako dodaje Rojters, naišle na negodovanje kod aktivista i zagovornika imigracije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare