DOBRO PAZITE KOGA NA BOŽIĆ PRVO PUŠTATE U KUĆU! Evo šta POLOŽAJNIK treba da izgovori, a ovaj OBIČAJ mnogi ne znaju a VAŽAN je

Pored česnice, još jedna važna tradicija na Božić je da svaka kuća ima položajnika. A znate li koje su njegove dužnosti?

Položajnik je prva osoba koja ulazi u vaš dom na Božić. U davna vremena uvek se gledalo da to bude muškarac i to neko ko želi dobro vašem domu. Međutim, kako se menjaju vremena menjaju se i običaji pa je sasvim normalno da položajnik danas bude i ženska osoba.

„Obično se iz sredine birao neko ko je uspešan ili neko iz porodice, najčešće muško dete. Nekada se pazilo da devojčica ne uđe u kuću, ali vremenom se to izmenilo“, objašnjava Vesna Marjanović, etnolog.

Prva dužnost položajnika (u nekim krajevima ga zovu i radovan) jeste da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Kada uđe u kuću (prag preskače desnom nogom!) prilazi vatri i krajem badnjaka džara vatru da izbiju varnice. Domaćin i položajnik razmenjuju pozdrav: „Hristos se rodi“ – „Vaistinu se rodi!“ Kada napušta dom, domaćini položajnika daruju.

„Onaj ko je ulazio u kuću, dolazio je sa dobrim željima i džarao vatru. Izuvao bi se i seo na sredinu sobe, a domaćini bi preko njega posipali pšenicu. Prema verovanju, to se radilo da bi domaćinstvo bilo bogato. Danas je to sve simbolično. Negde se pripremao kolač kao đevrek, u centralnoj Vojvodini pletenica, i neki dar. Najčešće se vezivala košulja ili ćebe“, kaže sagovornica.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare