DANAS SAHRANA PAPE EMERITUSA BENEDIKTA XVI: Za tri dana od njega oprostilo se 160.000 vernika! Tražio skromnu sahranu

Više od 160.000 ljudi oprostilo se od bivšeg pape, koji je preminuo u nedelju u 96. godini, u bazilici za tri dana. U sredu u 19 časova završena je šansa da se oprosti od pape, čiji su ostaci potom stavljeni u kovčeg od čempresovog drveta.

Novčići i medalje iskovani tokom osam godina njegovog pontifikata i zapečaćena olovna cev sa dokumentom na latinskom koji opisuje njegov pontifikat takođe će biti stavljeni u kovčeg, kao što je uobičajeno za sahrane papa.

U kovčeg će biti dodata i tri palije, to su trake vunene tkanine koje nose oko vrata pape, nadbiskupi i drugi episkopi sa teritorijalnom jurisdikcijom, što označava ulogu pape kao pastira svog stada.

Potom će kovčeg biti postavljen ispred stepenica bazilike, gde će vernici moliti brojanicu pre početka zadušnice.

Emeritus papa Benedikt XVI. napisao u pismu da želi da mu sahrana bude jednostavna i skromna. Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da će liturgija za sahranu u velikoj meri biti zasnovana na onoj koja je zakazana za smrt aktuelnog pape, uz neke izmene. Neke molitve koje se posebno odnose na smrt aktuelnog pape biće izostavljene, ali će biti dodane neke molitve i za Benedikta i za Franju, objasnio je Bruni.

Na privatnoj misi nakon sahrane, kovčeg čempresa biće stavljen u kovčeg od cinka i zapečaćen, koji će potom biti stavljen u drveni kovčeg, kao što je tradicija za sahranu pape.

Benedikt XVI biće sahranjen u skladu sa njegovom željom u kripti ispod bazilike Sv. Petra, gde je 2005. godine sahranjen papa Jovan Pavle Drugi, koji je potom šest godina kasnije premešten u kapelu u bazilici.

Papa Franja je tokom današnje opšte audijencije rekao da je Benedikt KSVI veliki majstor kateheze.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare