DOLAR NA NIZBRDICI: Evro i funta ojačali

DOLAR je ponovo krenuo danas silaznom putanjom posle rasta na prethodnoj trgovinskoj sesiji, dok su evro i britanska funta ojačali.

Investitori su se unervozili na kraju godine, pri ćemu je prvobitni optimizam u vezi sa ponovnim otvaranjem Kine iščileo.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi rivala, spustio se za 0,11 posto na 104,23 poena, nakon rasta od 0,18 procenata na jučerašnjem trgovanju, prenosi Rojters.

Evro je  ojačao za 0,28 odsto na 1,064 dolara, nadoknadivši deo gubitaka od 0,27 posto koji je zabeležen u sredu.

Funta je takođe napredovala za 0,23 procenta na 1,205 dolara, nakon što je prethodnog dana skliznula za 0,11 posto.

Japanski jen je, prema polednjim podacima sa berzi, skočio za 0,64 odsto na 133,66 jena za dolar, oporavljajući se od jučerašnjeg pada od 0,73 posto na jednonedeljni minimum od 134,50.

Na tržištima van kontinentaln KIne, juan je porastao za 0,31 odsto na 6,978 za dolar.

Analitičari se ne oslanjaju previše na podatke o današnjem kretanju kurseva, pri čemu ukazuju na nizak obima trgovanja uoči ulaska u novu godinu.

Investitori takođe odmeravaju uticaj brzog kineskog ublažavanja strogih antikovid mera. Nakon što je Kina najavila ukidanje karantina za dolazne putnike od 8. januara, Sjedinjene Države, Japan, Indija i druge zemlje su objavile da će za putnike iz Kine zahtevati testove na kovid.

– Kratkoročno, još uvek postoji veliki znak pitanja koliko brzo možemo da prevaziđemo ovaj ponovni porast kovid slučajeva u Kini. Srednjoročno, mislim da izgledi za rast Kine mogu biti stabilniji i manje turbulentni, što zauzvrat znači da bi i ostatak sveta mogao imati koristi od toga – ocenjuje Moh Siong Sim, valutni strateg u Banci Singapura, navodi britanska agencija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare