BENJAMIN NETANJAHU PO ŠESTI PUT PREMIJER IZRAELA: Pre godinu i po skinuli ga sa vlasti, sudili mu, a on se vratio kao pobednik

Benjamin Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, vratio se danas na vlast u Izraelu posle pauze od godinu i po dana u opoziciji, pošto je formirao čvrstorukašku, najdesnije orijentisanu vladu u istoriji te zemlje koja je već izazvala velike brige.

Netanjahuov Likud je sa svojim saveznicima, partijama ultraortodoksnih Jevreja i ultradesničara, pobedio na parlamentarnim izborima 1. novembra, a danas je svoje ministre predstavio poslanicima u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Poslanici su potom izglasali poverenje novoj Netanjahuovoj vladi sa 63 glasa „za“ od ukupno 120, pa su ministri položili zakletvu.

Netanjahu je jutros objavio da je bivšeg ministra obaveštajnih službi Eli Koena postavio za ministra spoljnih poslova. Novi ministar odbrane je Joav Galant, bivši visoki oficir, koji se smatra bliskim pristalicama naseljavanja okupirane Zapadne obale.

Zadatak nove vlade će biti da omete nastojanja Irana da stvori nuklearni arsenal, te da osigura vojnu superiornost u regionu dok širi krug mira sa arapskim zemljama, najavio je Netanjahu. On će večeras predsedavati prvom sednicom svoje nove vlade.

Netanjahu (73) je šesti put postao premijer iako mu se sudi za korupciju u nekoliko slučajeva.

Zbog optužbi za mito, prevaru i zloupotrebu položaja, ga je prošle godine u junu smenila raznolika koalicija od osam partija, uključujući levičarske, desničarske, partije centra i jednu malu arapsku stranku. Njima je zajednički cilj bila upravo Netnjahuova smena.

On se na vlast vratio na čelu koalicije u kojoj su lider Verskog cionizma Becalel Smotrič i Itamar Ben Gvir, vodja Jevrejske snage, poznati po svojim zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i pozivanju na aneksiju delova Zapadne obale, te Avi Maoz koji se otvoreno protivi LGBTQ zajednici. Uprkos tome danas je za predsednika parlamenta izabran Amir Ohana iz Likuda koji ne krije da je gej.

Stotine ljudi, uključujući neke koji su nosili zastavu duginih boja i pokazivali simpatije prema Palestincima, demonstrirale su danas ispred Kneseta protiv nove vlade.

Jedan demonstrant je izjavio za Frans pres da je nova vlada Izraela najmračnija, rasistička i najgora koja se može zamisliti, dok ima i onih koji smatraju da joj valja dati šansu da se dokaže posebno u unutrašnjoj bezbednosti u Izraelu.

U novoj vladi Smotrič će biti zadužen za jevrejska naselja na Zapadnoj obali, a Ben Gvir za policiju čije jedinice deluju i na toj palestinskoj teritoriji okupiranoj od 1967. godine.

Zabrinutost zbog najave reforme pravosudja i politizacije policije izrazila je vrhovna tužiteljka Izraela Gali Baharav-Miara, a načelnika generalštaba Aviva Kohavija brine kreiranje druge ministarske funkcije u ministarstvu odbrane za Smotriča.

Mnogi analitičari smatraju da je Netanjahu dao toliko koncesija svojim saveznicima da bi izdejstvovao pravni iminutet ili prekid sudjenja za korupciju.

Smotrič i Ben Gvir iznad svega žele da ojačaju nasljevanje Zapadne obale gde već živi 475. 000 jevrejskih naseljenika, medju 2,5 miliona Palestinaca što može biti samo jedan u nizu povoda za pojačanje napetosti u odnosima sa njima.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće je danas saopštio da ne podržava politiku koja dovodi u opasnost održivost rešenja (po modelu) dve države ili je suprotno zajedničkim interesimma i vrednostima SAD i Izraela.

Kako se dodaje, podržava se jačanje izraelske bezbednosti i regionalne integracije, te politika koja vodi do iste sigurnosti, prosperita i slobode Izraelaca i Palestinaca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare