Kina zauzima pragmatičan pristup u borbi protiv kovida 

Kineska zdravstvena komisija saopštila je 26. decembra da kineski termin za kovid-19 bude preimenovan od „pneumonije izazvane novim koronavirusom“ do „infekcije prouzrokovane novim koronavirusom“.

Zemlja će od 8. januara iduće godine spustiti nivo upravljanja kovidom-19 od klase A do klase B u skladu sa Zakonom NR Kine o prevenciji i lečenju zaraznih bolesti.

Kina će od ovog datuma, takođe, ukinuti karantinske mere za osobe zaražene novim koronavirusom i prestati sa identifikovanjem onih u bliskom kontaktu sa zaraženim i određivanjem područja sa visokim i niskim rizikom, kao i ukinuti mere kontrole usmerene na dolazne putnike i uvoznu robu.

Do novog prilagođavanja kontrolnih mera je došlo nakon sveobuhvatnog procenjivanja mutacije virusa, razvoja epidemiološke situacije i uslova prevencije i kontrole u zemlji.

Kina primenjuje novu metodologiju u borbi protiv kovida, a pri čemu i dalje zauzima pragmatičan stav da traži istinu u činjenicama, poštuje princip naučne i precizne prevencije epidemije, kao i da se pridržava principa “narod na prvom mestu, životi na prvom mestu”.

Početkom izbijanja epidemije, Kina je u skladu sa relevantnim zakonom, kovid-19 uključila u zarazne bolesti klase B, ali je za njega primenila mere prevencije i kontrole protiv zaraznih bolesti klase A, što je imalo za cilj da se putem striktnih mera u najvećoj mogućoj meri sprečava širenje virusa.

U poslednje tri godine, Kina je izdala devet verzija planova za prevenciju i kontrolu epidemije i planova dijagnoze i lečenja, što je doprinelo sprečavanju masovnog širenja patogenijeg originalnog soja i mutiranog delta soja virusa.

Time se uveliko smanjio broj teških i smrtnih slučajeva, kao i izborilo dragoceno vreme za istraživanje i razvoj vakcina, lekova i obezbeđivanje medicinskog materijala.

Kina je ostvarila najnižu stopu zaraze i smrtnosti na svetu, paralelno postigavši očevidne rezultate u balansiranju ekonomskog razvoja i prevencije i kontrole epidemije.

Određivanje novog koronavirusa kao zarazne bolesti klase B pod nivoom upravljanja klase B, više odgovara trenutnoj situaciji i odražava princip poštovanje činjenica i nauke.

Treba istaći da novo prilagođavanje ne podrazumeva totalno popuštanje, nego je težište rada usmereno sa “zaštite od infekcije” na “očuvanje zdravlja i zaštitu od teških simptoma”, kao i na maksimalno smanjenje uticaja epidemije na ekonomski i društveni razvoj.

U najnovijem dokumentu je navedeno 12 mera za reagovanje na novu situaciju posle novog prilagođavanja kovid mera, među kojima su dalje povećanje stope vakcinacije starije populacije, zadovoljavanje potrebe obolelih za lekovima i testiranjem, povećanje ulaganja u zdravstvene resurse, jačanje prevencije i kontrole u seoskim područjima.

Od svih novih mera, ona koja se tiče odlaznih i dolaznih kineskih i stranih putnika izazvala je najveću pažnju stranih medija. Recimo, od 8. januara za sve putnike koji dolaze u Kinu, biće ukinuto masovno PCR testiranje i karantin, i biće potrebno samo da urade test na koronavirus 48 sati pre putovanja.

Kineska vlada će i dalje poboljšavati mere za strane putnike kako bi bolje zadovoljila njihove potrebe na planu obnove rada i proizvodnje, biznisa, studiranja i okupljanja sa porodicom, takođe će postepeno obnavljati ulazak putnika u zemlju kroz luke i kopnene prelaze, na osnovu okolnosti u svetu i kapaciteta usluga i obezbeđenja, redovno omogućavati putovanje kineskih državljana u inostranstvo.

Ove mere će doprineti pogodnijim, bezbednijim, urednijim i efikasnijim ljudskim razmenama, ali i balansiranju prevencije epidemije i ekonomskog i društvenog razvoja.

Na nedavno održanoj Centralnoj konferenciji posvećenoj ekonomskom radu je odlučeno da će Kina, prvenstveno radi bolje koordinacije prevencije epidemije i ekonomskog i društvenog razvoja, dobro obavljati ekonomski rad u idućoj godini.

Možemo očekivati da će Kina, paralelno sa realizacijom poboljšanih kovid mera, biti sposobnija da stabilno prebrodi postojeći period prilagođavanja, kao i da na najbolji mogući način obezbedi živote i zdravlje ljudi i unapredi ubrzani oporavak ekonomskog i društvenog razvoja.

To je svakako dobra vest za svetsku privredu koja se nalazi u depresiji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare