VUČIĆ POSLE SASTANKA S PATRIJARHOM: Vodimo teške, dinamične, ozbiljne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije obraćaju se javnosti o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji posle sastanka u Patrijaršiji. Vučić i patrijarh sastali su se nakon što su vlasti u Prištini zabranile ulazak na KiM patrijarhu srpskom Porfiriju.

– Vodimo teške, dinamične, ozbiljne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Moramo da zastupamo inetrese Srba na KiM – rekao je predsednik.

Upoznao sam patrijarha sa situacijom iz svih uglova

Predsednik Vučić se zahvalio patrijarhu na razgovoru o važnoj temi ističući da su prošle noći razgovarali do kasno.

– Upoznao sam patrijarha sa situacijom iz svih uglova. Jučerašnje nepuštanje patrijarha i neomogućavanje da ode u našu svetinju najbolje govore o onima koji su to organizovali, a to je prištinski režim. Ceo dan je najavljivano da će biti oštro osuđeno, a kad su osudili bilo me je sramota. To saopštenje EU je jedna od najvećih sramota – rekao je Vučić.

Kaže da ne mogu ni patrijarha ni SPC da otmu iz srca i duše srpskog naroda.

– Važno da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju o našoj zemlji. Govorili su o slobodi kretanja u tom soapštenju o barikadama, više nego o zabrani patrijarhu. Gde to ima – upitao je predsednik.

Ističe da Albanci u Prištini i deo međunarodne zajednici kao jedini način za rešavanje problema vide u proterivanju Srba sa severa KiM.

– Tim putevima Albanci uopšte ne idu, niko južno od Ibra, samo ih koriste Srbi sa severa, koji podržavaju barikade. Što žurite?! 

Patrijarh: Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir

– Hvala vam što ste došli danas. Situacija na KiM je veoma veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi nam donelo mir i kakvu takvu ravnotežu – rekao je patrijarh.

Patrijarh ističe da je je jučerašnji dan bio tužan za njega ali i našu braću i sestre na Kosmetu, naše monahije, monahe i sveštenstvo koji su očekivali da poglavar njihove crkve dođe u Pećku patrijaršiju da u ovim teškim trenucima se s njima pomoli Bogu.

– Da se pomolimo za sve naše ljude, mir u svetu, a pre svega za međusobno razumevanje, suživot i za mir između Albanaca i Srba, jer sigurna je činjenica da samo mi između sebe svojim naporima možemo se bolje razumeti. Vekovima na KiM žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na KiM gotovo 15 vekova, a pet vekova žive zajedno s Albancima. Uči nas to da ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život i u okviru kojeg za svakoga ima mesta.

Patrijarh uverava sve ljude na Kosovu da će ne čekajući mnogo uskoro biti s njima tamo i zajedno se s njima pomoliti.

– Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za rimokatoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga s komičnim obrazloženjima samo zato što mu se hoće zabrani papi da uđe u Vatikan. Siguran sam da bi čitav svet ustao na noge – kaže patrijarh.

Upitao je da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoje vernike.

– Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC i kuća poglavarala SPC. Pokušao sam i juče u nekim direktnim kontaktima s ljudima koje mislim da mogu da pomognu da jedna takva besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini da donose odluke pa i tu da se zabrani patrijarhu da ode svojoj kući, da utiču da s etakva odluka promeni. Mi nismo neko ko može da zna sve šta se dešava. U razgovoru s predsednikom imali smo mnoga pitanja a mnogo nam je i on rekao. Ja sam podvukao da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam predsednika da se sačuva mir i da ne dođe do oružanih sukoba koji nikome dobro doneti neće. To molim i one koji imaju vlast u Prištini ali jednako molim i velike sile, institucije političke koje donose odluke u centrima moći da daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes budu veći od svekog interesa. Siguran sam da to mogu i molim se Bogu da on dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na KiM.

Kako kaže, moli se za mir i da Božić bude dan mira i ljubavi za sve.

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

UDARNA VEST.ra

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare