PRVA REAKCIJA EU O DEŠAVANJIMA NA KIM: Odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpunu i nesmetanu slobodu kretanja svih građana

Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu i Metohiji mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i verske vođe i zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga.

Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU, piše Tanjug, a prenose Novosti.

EU navodi da je situacija na severu pokrajine i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, a da se bilo kakav oblik nasilja neće tolerisati.

EU u saopštenju apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, a EU aktivno podržava ove napore.

– Očekujemo da se (tzv.) Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova – saopštila je Nabila Masrali.

Masralijeva ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.

Ona podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima tzv. Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare