OGLASILA SE I SPC: Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne što pre 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocenila je danas kao „nerazumnu i apsolutno neprihvatljivu“ odluku prištinskih vlasti da patrijarhu SPC Porfiriju ne dozvole ulaz na Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da su patrijarha Porfirija, koji je „po redovnom programu“ trebalo da doputuje danas u Pećku patrijaršiju, „organi vlasti u Prištini“ zaustavili na administrativnom prelazu Merdare i zabranili mu da udje na Kosovo i Metohiju.

„Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji, da u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva. To znači da se na području na kom imaju punu kontrolu, poglavaru SPC omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske pravoslavne crkve“, stoji u saopštenju.

Porfirije je apelovao i da se „ne dozvoli da ta provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja“.

„Patijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, navodi se u saopštenju SPC.

Prethodno je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo da patrijarhu SPC može odobriti ulaz na Kosovo „tek nakon distanciranja i osude delovanja pojedinih sveštenika koji su podržavali kriminalne grupe na severu Kosova“.

„Porfirijeva poseta može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja pripadnika SPC koji ilegalnim ulaskom na Kosovu daju otvorenu podršku kriminalnim grupama na severu, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene“, navodi se u saopštenju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare