Ludi gledaju u prazničnu prognozu I NE VERUJU! Sve oči uprte u doček, a tamo temeperature od kojih će nas zaboleti glava: DAN UOČI BOŽIĆA sve će promeniti

Prema prognozi RHMZ, sutra se u Srbiji ujutru u nižim predelima očekuje magla ili niska oblačnost, koja će se ponegde zadržati pre podne. Tokom dana malo, a na severu Srbije umereno oblačno, na planinama pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 0 do 7 stepeni, najviša dnevna od 12 do 16 stepeni, u mestima sa dužim zadržavanjem magle hladnije – oko 9 stepeni.

Ipak, ono što sve zanima je kakvo nas vreme očekuje za doček. Meteorolog Đorđe Đurić navodi da nas narednih dana očekuju se temperature i do 18 stepeni, te se u novogodišnoj noći očekuje suvo i temperatura u “plusu“. Bez prave zime i snega minimum do dana uoči Božića.

-Danas se preko Srbije premešta oslabljeni hladni front, uz pad pritiska i to u sklopu oslabljenog ciklona, koji se svojim centrom premešta preko centralne Evrope. Naoblačenje sa kišom koje je ujutro zahvatilo severne predele Srbije i Beograd tokom dana premeštaće se preko ostalih predela dalje prema jugu. Kiša se očekuje i na planinama. Iako malo svežije nego juče, biće i dalje natprosečno toplo za ovo doba godine, a maksimalna temperatura biće od 7 do 13°C, u Beogradu do 12°C. Krajem dana u severnim, a u toku večeri i noći i u ostalim predelima Srbije usled osetnijeg porasta vazdušnog pritiska očekuje se razvedravanje, a u mnogim predelima i formiranje magle – navodi Đurić na svom profilu.

Vreme sutra i tokom nedelje

Pod uticajem povišenog pritiska biće stabilno i suvo, uz pretežno sunčano ili umereno oblačno vreme, objašnjava meteorolog.

– U pojedinim predelima magla i niska oblačnost očekuju se tokom celog dana. Na planinama se očekuje sunčano i vrlo toplo, bez snežnog pokrivača. I jutra će biti toplija za ovo doba godine, bez mraza, a slab mraz samo na jugu Srbije, u kotlinama i na višim planinama. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 10 do 16°C, a u ponedeljak još toplije od 12 do 18°C, u Beogradu do 16°C.. Samo u predelima sa maglom biće hladnije – kaže Đurić.

U utorak se preko Srbije pod uticajem ciklona sa severa Evrope očekuje premeštanje još jednog oslabljenog hladnog fronta, a zbog spuštanja visinske doline sa severa očekuje se i priliv hladnije vazdušne mase, ali i dalje bez zimskog scenarija. 

-U utorak u Srbiji sa severa prolazno naoblačenje sa kišom, uz skretanje južnog i jugozapadnog vetra na severozapadni. Značajnije padavine se ne očekuju. Maksimalna temperatura u utorak biće od 8 do 12°C. U sredu suvo, ali još hladnije, pod uticajem hladnije vazdušne mase sa severa i severoistoka i maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C – navodi meteorolog, prenosi Kurir.

Četvrtark, petak i subota biće poslednji dani u ovoj godini, a tokom tih dana očekuje se uticaj veoma snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti stabilno, suvo i uglavnom pretežno sunčano, ponegde uz duže zadržavanje magle.

-Istovremeno, sa jugozapada se očekuje snažan visinski greben preko našeg područja, pa će pod uticajem vazdušne mase sa Mediterana biti i vrlo toplo. Maksimalna temperaratura biće uglavnom od 10 do 15°C, samo u predelima sa maglom hladnije – dodaje on.

Novogodišnja noć

U novogodišnjoj noći biće stabilno i suvo, ponegde i sa maglom, a neće biti ni previše hladno, uz temperature uglavnom od 1 do 7°C.

-I sam početak Nove godine obeležiće uticaj snažnog anticiklona, uz stabilno, suvo i toplo vreme, samo ponegde sa maglom. Jutra će biti bez mraza, a maksimalne dnevne temperature koji stepen iznad 10, samo u predelima sa maglom hladnije. Prema trernutnim prognozama, narednih desetak dana i daljen nema na vidiku da će doći do zahlađenja u takvom obliku da nas očekuje prava zima sa snegom. Ono što posebmo zabrinjava da se sve planine Srbije i regiona bez snežnog pokrivača i takva situacija očekuje se i do kraja ove i početkom Nove godine. One planine koje imaju uslove za veštačko osnežavanje imaće idealne uslove za to samo sredinom sledeće sedmice. Inače, narednih dana maksimalna temperatura i na planinama bi mogla biti preko 10°C – navodi Đurić.

Bez značajnih padavina

Iako nas danas i u utorak očekuje prolazna kiša, značajnije padavine se ne očekuju, tako da se narednih desetak dana očekuje uglavnom suvo vreme. 

-S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 2 do 6°C, one će do kraja ove i početkom sledeće godine biti iznad proseka, uglavnom za 5 do 7, a u nedelju i ponedeljak i za deset i više stepeni.

I dok se Severna Amerika ovih dana nalazi na udaru polarnog zahlađenja sa temperaturma i ispod -50°C, ledena vazdušna masa spustila se i do Meksičkog zaliva i severa Floridre i donela temperature od -10°C, veći deo Evrope i Srbija uživaju u toplom i blagom vremenu pod uticajem vazdušnih masa sa Atlantskog okeana.

-Dakle, ovogodišnji Božič u Severnoj Americi biće jedan od najhladnijih u poslednjih 40 godina, a u Evropi jedan od toplijih i bez snega. Kada je reč o našem, pravoslavnom Božiću, prema trenutnim prognozama, suvo, stabilno i natposečno toplo vreme zadržaće se minimum bar do dana uoči Božića – zaključuje meteorolog Đorđe Đurić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare