KINA UVELA SANKCIJE DVOJICI AMERIKANACA: Zabranili im ulazak, sve kontakte sa organizacijama unutar Kine i zamrznuta imovina

Kina je uvela sankcije dvojici američkih državljana kao odgovor na sankcije koje je Vašington uveo povodom kršenja ljudskih prava na Tibetu, saopštio je danas Peking.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da će Todu Stajnu i Majlsu Ju Maočunu, zajedno sa bliskim članovima porodica, biti zabranjen ulazak u Kinu.

Sva imovina koju su imali u Kini će biti zamrznuta a biće im zabranjeni kontakti sa osobama ili organizacijama unutar Kine.

U obaveštenju se navodi da su te mere odgovor na to što su SAD uvele sankcije dvojici kineskih državljana „zbog pitanja zaštite ljudskih prava na Tibetu“.

SAD su 9. decembra uvele sankcije Vu Jingjieu, najvišem zvaničniku Tibeta od 2016. do 2021. i Džangu Hongbou, šefu policije u tom regionu.

„Naše akcije dalje imaju za cilj da poremete i odvrate samovoljno pritvaranje i fizičko zlostavljanje pripadnika verskih manjinskih grupa u Tibetanskoj autonomnoj regiji Kine“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken objavljujući odluku.

U tom saopštenju nisu navedene konkretne optužbe protiv Toda Stajna i Majlsa Ju Maočuna.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare