ZELENSKI U KONGRESU DOČEKAN OVACIJAMA I APLAUZOM! Poručio sa govornice: Imamo artiljeriju. Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski započeo je svoju zvaničnu posetu SAD, prov susretom sa američkim predsedniko Džo Bajdenom čija zemlja vojno i ekonomski sa milijardama dolara pomaže Ukrajinu u ratu sa Rusijom, a onda i posetom Kongresu gde je dočekan sa ovacijama.

Prilikom ulaska u salu kongresmEni kako republikanci tako i demokrate su stajali, aplaudirali, a neki su se i sa njim rukovali uz ovacije. Organizator posete je bila predsednica Kongresa Nensi Pelosi, koja je od početka rata već bila u poseti Zelenskom, a ulaskom u zgradu dočekala ga je sa osmehom na licu.

Na društvenim mrežama, već kruže snimci Zelenskog u Kongresu koji je došao obučen u Zeleno koje nosi od početka rata simboliuzujući na taj način da mu je zemlja u ratu. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je istorijski govor sa Kapitola Sjedinjenih Država, izražavajući zahvalnost na američkoj podršci u borbi protiv ruske agresije od početka rata – i tražeći još.

„Nadam se da će moje reči poštovanja i zahvalnosti odjeknuti u svakom američkom srcu“, rekao je Zelenski tokom obraćanja Kongresu, dodajući kasnije:

„Uprkos svim izgledima i scenarijima propasti i sumora, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa.”

Ali uz zahvalnost Zelenskog bila je i molba, naglašavajući da su njegove oružane snage brojčano nadjačane od strane ruske vojske čak i dok se bore.

U jednom trenutku, Zelenski je izazvao smeh iz sale kada je rekao: „Imamo artiljeriju, da. Hvala vam. Mi imamo. Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš.”

Na „liniji fronta protiv tiranije“, tvrdio je Zelenski, američka podrška „je ključna ne samo da se stane u takvu borbu, već da se dođe do prekretnice za pobedu na bojnom polju“.

„Svet je previše povezan i previše zavisan da bi nekome dozvolio da ostane po strani i da se u isto vreme oseća bezbedno kada se takva bitka nastavi“, dodao je on.

„Naše dve nacije su saveznici u ovoj bici i sledeća godina će biti prekretnica, znam to – tačka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju da garantuju budućnost naše zajedničke slobode, slobode ljudi koji se zalažu za svoje vrednosti.

„Vaš novac nije u dobrotvorne svrhe“, rekao je on. „To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare