NAMAMLJIVAO ŽENE NA PRIVATNE SASTANAKE, PA IH ONDA NAPADAO I SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO: Kako je oskarovac Vajnstin osuđen za silovanje

Bivši holivudski filmski mogul Harvi Vajnstin proglašen je krivim od strane porote u Los Anđelesu za silovanje žene i seksualni napad na jednu od četiri žene koje su ga optužile i zbog kojih je suđenje vođeno, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na dvomesečnom suđenju čulo se kako je Vajnstin koristio svoj uticaj da namami žene na privatne sastanke pre nego što ih napadne.

Sedamdesetogodišnjem oskarovcu, producentu „Zaljubljenog Šekspira“ i „Petparačkoh priča“ i suosnivaču kompanije „Miramaks“, preti kazna do 24 godine zatvora kada bude osuđen.

On već služi 23 godine zatvora nakon što je na prvom suđenju u Njujorku pre dve godine osuđen za silovanje i seksualni napad.

Vajnstin je juče proglašen krivim za silovanje i dve optužbe za seksualni napad.

Porota od osam muškaraca i četiri žene provela je devet dana raspravljajući o tri optužbe za silovanje i četiri druge tačke za seksualni napad.

Žena zbog koje je Vajnstin juče osuđen za silovanje, Džejn Do 1, kako bi se sačuvala njena anonimnost, bila je manekenka rođena u Rusiji.

Presuda Vanstinu u Njujorku 2020. godine bila je prekretnica za pokret #MeToo, koji je već nekoliko godina prozivao široko rasprostranjeno seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u filmskoj industriji.

Više od 80 žena iznelo je optužbe za seksualni napad i nedolično ponašanje protiv Vajnstina u rasponu od nekoliko decenija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare