JOŠ JEDNA MISTERIOZNA SMRT RUSKOG TAJKUNA DIMITRIJ ZELENOVA: Sedeo sa prijateljima na večeri, ustao i pao niz stepenice!

U noći između subote i nedelje na drušvenim mrežama pojavila se informacija da je ruski oligarh i bivši vlasnik jedne od najvećih ruskih agencija za nekretnine (Don-Stroi), Dmitrij Zelenov, preminuo je u Francuskoj nakon što je pao niz stepenice.

Britanski Dejli Mejl navodi da je ovo još jedna u nizu meisterioznih smrti među ruskom elitom koja se nastavlja od kada je ruski predsednik Vladimir Putin krenuo u rat u Ukrajini.

Dejli Mejl navodi da se Zelenov bio tajkun za nekretnine i da je preminuo 9. decembra u gradu Antibu na francuskoj rivijeri. Zašto se informacija baš sad pojavila u javnosti posle skoro devet dana nije jasno.

Kako navodi ovaj mediji Zelenov je bio na večeri sa nekim svojim prijateljima, kada je rekao da se oseća loše i pao je niz stepenice. Zadobio je teške povrede glave, navodi Djeli Mejl pozivajući se na ruske medij baza i lokalno francusko izdanje medija Var Matin.

Pedesetogodišnji Zelenov je hitno prebačen u lokalnu bolnicu, ali lekari nisu uspeli da mu spasu život. Zelenov je bio podvrgnut operaciji u vezi kako je saopšteno neotkrivenih srćanih problema, koji su se pojavili pre njegove smrti. Njegovu smrt potvrdio je javni tužilac iz lokalnog mesta Gras. Drugi detalji nisu saopšteni.

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroja, nekada jedne od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina.

Pošto je osnovao Don-Stroi 1994. ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zelenov je brzo stekao bogatstvo i redovno se nalazio na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008. godine, kada je finansijska kriza dovela do toga da Don-Stori pretrpe znatne finansijske gubitke.

Okolnosti oko smrti tajkuna za nekretnine su izuzetno slične onima Anatolija Geraščenka, bivšeg šefa moskovskog Instituta za vazduhoplovstvo (MAI), za koga se kaže da se srušio niz stepenice u sedištu instituta u ruskoj prestonici u septembru.

U nesreći je 21. septembra 2022. godine preminuo Anatolij Nikolajevič Geraščenko, doktor tehničkih nauka, profesor, savetnik rektora Moskovskog vazduhoplovnog instituta“, saopštila je pres-služba organizacije.

‘Ovo je kolosalan gubitak za MAI i naučnu i pedagošku zajednicu.’

MAI je jedan od vodećih ruskih naučno-istraživačkih univerziteta odgovoran za razvoj vazduhoplovne tehnologije i usko je povezan sa Putinovim Ministarstvom odbrane.

Geraščenko, 73, proveo je ceo život radeći u institutu, pohađajući univerzitet kao inženjer pre nego što je osam godina uspeo da vodi operaciju.

Dobio je rusku medalju Ordena za zasluge za otadžbinu prve klase i bio je istaknuti profesor sa više od 50 naučnih publikacija koji je ostao uticajan savetnik i nakon penzionisanja 2015.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare