PETKOVIĆ O MALTRETIRANJU SRBA NA KiM: Kurti želi da izazove humanitarnu katastrofu, progoni naš narod i SVETI SE SRBIMA 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da najnovijim današnjim hapšenjem Zorana Mihajlovića, nekadašnjeg policajca, koga Priština tereti za navodne ratne zločine, Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM. Naveo je i da je policija zabranila radnicima Elektrokosmeta da obave radove na dalekovodu Brnjak, zbog čega je 150 ljudi bez struje.

„Dakle, danas je Zoran uhapšen za navodne ratne zločine, a juče takođe za navodne ratne zločine uhapšen je drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je ideja Aljbina Kurtija – da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima, pogotovu onima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM. Iz dana u dan imamo napade na Srbe, nasilje institucionalno i fizičko i svako drugo nasilje Kurtija prema Srbima na severu KiM“, rekao je Petković.

On je podsetio da je danas već sedmi dan kako je u pritvoru Pantić za koga porodica još ništa ne zna, ni gde se nalazi niti da li je primio terapiju.

„Skandalozna je izjava šefa Euleksa koji kaže da ništa ne zna o gospodinu Pantiću. Umesto što hapsi ljude, Kurti bi trebalo da u skladu sa tom vladavinom prava na koju se poziva, obezbedi sva prava Pantiću. Pre Pantića je uhapšen i Miljan Adžić. To je slika i prilika ponašanja Aljbina Kurtija“, naveo je Petković.

Ukazao je i da se proteklih dana upadalo na Gazivode da se zauzme brana, gde je maltretiran portir na brani, da je kosovska policija pocepala srpsku zastavu i da su na ulicama i magistralnim putevima napadani Srbi.

„Jasno je šta zapravo želi Kurti. Uz sve to, danas je kosovska policija zabranila našim radnicima Elektrokosmeta da izvrše određene radove na kvaru dalekovoda Brnjak, čime je sada šest sela sa 150 stanovnika bez struje. Aljbin Kurti znači sada želi da izazove i humanitarnu katastrofu prema našem narodu“, rekao je Petković.

On je naveo da je zbog ovakve vladavine Kurtija i zbog teškoća sa kojima se suočava, srpski narod na KiM bio primoran na barikade i da brani svoj život demokratskim putem.

„Najveća sramota je to što je prištinsko pravosuđe stalo u punu službu političkog progona Srba od strane Kurtija. To pravosuđe treba da bude zaduženo za vladavinu prava. Na sve načine se Srbi pritiskaju i ugnjetavaju. U prištinskim medijima se danas pojavio nekakav čudan spisak sa 230 Srba koji se optužuju za navodne ratne zločine čime Kurti očigledno želi da izvrši dodatni pritisak i da na taj način protera naš narod sa prostora KiM. To radi uz pomoć pravosuđa koje služi isključivo kao sredstvo za obračun Aljbina Kurtija sa Srbima na KiM. Zato su, između ostalog, srpski tužioci i sudije napustili prištinske institucije, jer je jasno da Srbi na severu KiM ne žele da bude taoci politike Aljbina Kurtija već da imaju pravo na normalan život“, rekao je Petković.

Da podsetimo u opštini Zubun potok, policajci sprečavaju radnike elektro distribucije da otklone kvar na elektromreži. Tim povodom se oglasio Boban Novaković, član Kriznog štaba.

„Ovim želim da Vas obavestim o bezbednosnim problemima vezanim za održavanje energetskog sistema na konzumu opštine Zubin Potok, konkretno održavanje dalekovoda 10 kV Brnjak.

Naime, juče su pripadnici kosovske policije onemogućili naše radnike da propuste struju ka naselju Rezala tako što su im zabranili da se slobodno kreću lokalnim putem. Danas nisu dozvolili otklanjanje kvara na mreži na potezu između Rovačkog potoka i sela Jabuka. Trenutno je oko 150 stanovnika, među kojima ima dece, starih i bolesnih, bez napona i to selo Jabuka, Prevlak, Crepulja, Dren, Zagulj kao i repetitor MTS-a na Kurilovu čime su građanima onemogućene telekomunikacione usluge.

Našoj ekipi je od strane pripadnika kosovske policije rečeno da će radnici KEDS-a danas u 15 časova da otklone kvar, što je protivno svim dogovorima jer je održavanje mreže u tom delu do sada uvek vrśeno od strane naših radnika.

Stupili smo u kontakt sa KFOR-om i zamolili ih da nam svojim autoritetom pomognu u rešavanju pomenutog problema. Još uvek čekamo povratnu informaciju.

Takođe, želim da napomenem da je naš elektromonter iz Poslovnice Zubin Potok, Milan Tomašević, fizički i psihički maltretiran od strane kosovske policije na brani Gazivode, kada je zajedno sa kolegom Miloradom Vlaškovićem krenuo u TS “Andriće” da otkloni kvar“, kaže Boban Novaković.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare