EP usvojio rezoluciju kojom se „holodomor“ u Ukrajini proglašava genocidom 

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom se „holodomor“ („gladomor“) u Ukrajini od 1932-1933. proglašava za genocid

Poslanici EP su na sednici u Strazburu većinom glasova priznali masovnu glad u Ukrajini od 1932-1933. kao genocid, prenele su RIA novosti. Dokument je podržalo 507 parlamentaraca, protiv je bilo 12, a uzdržanih 17.  Rezolucije Evropskog parlamenta o spoljnopolitičkim pitanjima nisu pravno obavezujuće, ali se оčekuje da ostale evropske institucije slede mišljenje poslanika. 

Evropski parlament proglasio je „holodomor“ za genocid nad ukrajinskim narodom čiji je cilj uništenje društvenih osnova ukrajinske nacije, njene tradicije, kulture i nacionalnog identiteta, navodi se u rezoluciji EP. Kako navodi RIA novosti, glad je od 1932-33. zahvatila ne samo Ukrajinu, već i mnoge druge poljoprivredne regione SSSR-a, uključujući Severni Kavkaz, regione Donje i Srednje Volge, značajan deo regiona Kazahstana, Zapadnog Sibira i Južnog Urala.

Prema različitim izvorima, između sedam i osam miliona ljudi je umrlo od gladi, od čega od tri do tri i po miliona u Ukrajini, dva miliona u Kazahstanu i Kirgistanu i dva do dva i po miliona u Rusiji, podseća RIA.

Po naređenju tadašnjeg sovjetskog premijera Josifa Staljina, policija je poljoprivrednim gazdinstvima u jesen 1932. oduzela sve žito i stoku, kao i seme za narednu setvu a u cilju masovne kolektivizacije i industrijalizacije Sovjetskog saveza. Ukrajina i još 22 zemlje proglasile su od 2006. godine „holodomor“ za genocid nad ukrajinskim narodom koji je izvršio sovjetski režim. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare