„NAJVAŽNIJA ULOGA KOJA POKREĆE SVAKOG ČOVEKA“: Darija Kisić na konferenciji o roditeljstvu

NA šestoj Nacionalnoj konferenciji o ranom razvoju i roditeljstvu „Navijamo za roditeljstvo“ poručeno je da je najvažnije institucionalno podržati roditelje u odgajanju dece u njihovom ranom razvoju, kao i da je najbolje i najpouzdanije ulaganje jednog društva, ulaganje u decu u najranijem uzrastu.

Konferencija koju organizuje UNICEF u Srbiji u saradnji sa Vladom Srbije donosi nova saznanja i inovacije u širenju politika i kvalitetnih stručnih praksi proisteklih iz potreba i snaga roditelja i najmlađe dece u našoj zemlji.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je da je roditeljstvo nešto najlepše, najuzvišenije na svetu i da je najvažnija uloga koja pokreće svakog čoveka.

– To je ujedno i najveća odgovornost jer od toga kakvi smo roditelji zavisi kakva će naša deca biti. Zato je to najlepši, ali i najteži zadatak svakog od nas – kazala je.

Ističe da je podrška veoma važna u svakom segmentu života, a posebno kada se odgajaju deca počevši od njihovog ranog razvoja. Najbolje i najpouzdanije ulaganje jednog društva, kako naglašava ministarka, jeste ulaganje u decu u najranijem uzrastu.

Navodi da je Ministarstvo koje predvodi posvećeno u saradnji sa Unicefom tom pitanju i jačanju podrške roditeljima u periodu ranog uzrasta dece i to, kako dodaje, kroz unapređivanje dostupnosti i kvaliteta usluga za roditelje.

Kako je navela, organizovana i sistemska podrška roditeljstvu doprinosi mentalnom zdravlju i blagostanju i dece i njihovih roditelja, sprečavanju nasilja i zanemarivanja u detinjstvu, doprinosi oprtimalnom ostvarivanju potencijala svakog deteta i smanjuju rizična ponašanja tokom životnog veka.

– Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u odgovoru na izazove populacionih kretanja, kao i u cilju unapređivanja kvaliteta života porodice, staviće naglasak i na politike i mere koje doprinose i promovišu rodnu ravnopravnost u roditeljstvu, kako bismo još više ukljucili očeve u odgajanje dece – kazala je Kisić dodajući da se planira organizacija i školice roditeljstva za tate.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski kazao je da istraživanja pokazuju da roditelji imaju poverenja u pedijatriju i patronažne sestre, koji su sa njima od prvog dana. Prve tri godine su najvažnije za razvoj deteta, kazao je Stefoski i dodao da je zato i najvažnije da imaju podršku baš u tom periodu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre kazao je da je rano detinjstvo najkritičnija faza razvoja deteta.

– Moramo da odgajamo samouverenu i srećnu decu. To je težak posao i zato državni organi moraju da nas prate u tim aktivnostima – kazao je.

Kaže i da ceo sistem mora da podrži staratelje i da se deci obezbedi sve što im je potrebno na početku života. EU je posvećena obezbeđivanju zaštite i obrazovanu dece, kako kaže Žiofre i to sa cijem da deca mogu da napreduju.

– Radimo na obezbeđivanju adekvatnih mogućnosti za zapošljavanje, infrastrukturu škola, parkova, sportskih terena i podržavamo zdravstveni sistem da svako dete ima blagovremenu negu – kazao je Žiofre i dodao da u tom smisli u Beogradu podržavaju izgradnju univerzitetske dečije klinike „Tiršova 2“.

Ukazapo je i na to da su se tokom godina kovida trudili se da premoste digitalni jaz i dopru do najugorženije dece te da su u saradnji sa Vladom Srbije i u našoj zemlji radili na tome.

– Opredeljeni smo da nastavimo da radimo sa Unicefom i institucijama u Srbiji kako bi se podržao i pomogao razvoj dece u Srbiji – kazao je Žiofre.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, navela je da se kao društvo suočavamo sa brojnim izazovima, među kojima su nasilje nad i među decom, problem mentalnog zdravlja, institucionalno uključivanje dece iz osetljivih kategorija.

– Rešenje je ulaganje u rani razvoj dece, stvaranje pravih uslova za pravi razvoj daje rezultate, bolje je to nego da kasnije rešavamo probleme – kazala je.

U Srbiji je, kako kaže Kostadinova, ostvaren napredak u pružanju usluga u ranom detinjstvu, kao i da je u petini opština, uz saradnju sa Unicef-om, osnažena primarna zdravstvena zaštita.

– Ovim dostignućima Srbija blista kao primer dobre prakse kako u regionalnom, tako i na globalnom nivou – kazala je.

Nikolina Radosavljević, mama dva dečaka od pet i tri godine, od kojih mlađi ima Daunov sindrom, navela je da im je na početku najviše nedostajala podrška i konretno usmerenje.

– Kada razmislimo šta nam je potrebno od rođenja pa kroz život jeste podrška, osećajnost, osećaj da se osećamo sigurno, voljeno i da nas čuju – navela je. Ističe da su roditelji dece sa smetnjama u razvoju nešto senzitivniji.

– Često kada dobijemo decu sa poteškoćama u razvoju suočavamo se sa negativnom pričom, predlaže nam se separacija od deteta, pričaju nam da se porodice razilaze jer ne mogu to da izdrže – kazala je Radosavljević. Navodi da život porodica, u kojima su deca sa poteškoćama u razvoju, 24 sata izazovan, ali da je lep kao i životi svake druge porodice.

– Da ne bismo na sve izazove imali dodatne distrakcije, da bismo zdravo i dobro gledali svoje dete, zdravo gledali na situaciju u kojoj se nalazimo, da bismo bili negujući roditelj, potrebna nam je šira porodica, da sistem i društvo budu negujući i podržavajući – kazala je Radosavljević.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare