ZELENSKI UVEREN DA PUTIN NEĆE KORISTITI NUKLEARNO ORUŽJE: Neće se usuditi, želi da živi i plaši se smrti 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je još jednom ponovio da veruje da se ruski predsednik Vladimir Putin neće usuditi da upotrebi nuklearno oružje jer „voli život i boji se smrti“.

„Video sam ga (Putina) i video sam njegovu želju da živi. On mnogo voli život – čak i sedi za dugačkim stolom… jer se plaši kovida ili nečeg drugog“, rekao je Zelenski u intervjuu Dejvidu Letermanu.

„Tako da nisam siguran da je spreman da pređe na nuklearno oružje. On razume da, ako primeni ovo oružje, svaka država može da odgovori, i to njemu lično.“

Zelenski je rekao da svet „nikada neće oprostiti ni Putinu ni Rusiji“ ako upotrebi nuklearno oružje.

Putin je eskalirao svoju retoriku o upotrebi nuklearnog oružja krajem septembra, usred ukrajinske kontraofanzive na jugu.

„Ako njen teritorijalni integritet ugrožen, Rusija će iskoristiti sve čime raspolaže, to nije blef“, rekao je Putin 21. septembra, takođe naredivši mobilizaciju u zemlji.

Ubrzo nakon toga, Rusija je počela masovne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu usred neuspeha na bojnom polju.

Od 10. oktobra, Moskva je pokrenula šest masovnih napada na ukrajinski energetski sektor, ubivši desetine civila i izazvavši vanredne nestanke struje.

Najnoviji napad širom zemlje na Ukrajinu dogodio se 5. decembra, ubivši četiri i pogodio energetske lokacije u najmanje tri regiona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare