VUK ZAKLAO PONIJA URSULE FON DER LAJEN: Predsednica Evropske komisije zatražila da se zver UBIJE, nemačke vlasti dale DOZVOLU

Nemačke vlasti su dozvolile da se odstreli vuk koji je zaklao ponija šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, ali nisu komentarisale da li ih je baš to navelo da daju dozvolu.

Vukovi i drugi veliki mesožderi pod strogom su zaštitiom prema direktivi EU o staništima, što znači da je zabranjeno njihovo ubijanje.

Međutim, poljoprivrednici u zemljama i regionima gde je mnogo vukova, upozoravaju da njihova rastuća populacija predstavlja opasnost za poljoprivredu i lokalne zajednice.

Ponija Doli vuk je napao u septembru dok je s drugim ponijima porodice Fon der Lajen bio na paši kod Hanovera.

Vlasti Hanovera saopštile su da je taj vuk, pored ponija, zaklao 12 ovaca i krava, što je potvrdjeno analizom DNK, preneo je EURACTIV.

Portparol gradskih vlasti Hanovera rekao je da je u slučaju tog vuka traženo izuzeće od zakona koji štiti vukove i velike mesoždere.

Taj vuk, kako se navodi, spada u „problematične“, što znači olakšano dobijanje dozvole za odstrel.

Po nemačkom zakonu o zaštiti ugroženih vrsta, „problematična“ životinja je ona koji je u više navrata napadala stoku ili na drugi način pokazala da nije sposobna za koegzistenciju.

Urusla fon der Lajen je nedavno u pismu nemačkim evroposlanicima iz grupe Evropska narodna partija (EPP) navela da Evropska komisija treba da razmotri zaštićeni status vukova.

Ona nije pomenula svog ponija, ali je, kako je prenela agencija dpa, napisala da Komisija „prepoznaje“ problem povećanja brojnosti vukova jer je ;“sve više izveštaja o napadima vukova na stoku i povećanom riziku za ljude“, napisala je šefica Komisije.

Evroposlanici iz grupe EPP, čiji je deo partija Fon der Lajen, traže da se preispita zaštićeni status vukova i drugih velikih mesoždera, poput medveda i risova.

Krajem novembra Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju u kojoj se poziva na smanjenje statusa zaštite vukova kako bi se pomoglo stočarstvu.

Fon der Lajen medjutim ne može da očekuje podršku kolega evropskih komesara u vezi sa statusom vukova, piše briselski portal jer je evropski komesar za životnu sredinu, Virginijus Sinkevičius, zagovornik zaštite velikih mesoždera i nedavno je branio aktuelne propise EU o tome od kritika članica Unije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare