HRVATI, ČUVAJTE SE, ARGENTINA NIKADA NIJE IZGUBILA POLUFINALE NA MUNDIJALU: Gaučosi sutra peti put igraju za završnicu na SP 

Utakmica između Argentine i Hrvatske, prva polufinalna na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, očekuje se sa velikim nestrpljenjem, kako u regionu, tako i na celoj planeti.

Argentina predvođena Leom Mesijem slovi za favorita u tom duelu, međutim Hrvatima koje vodi Luka Modrić činjenica sa su izbacili superkvalitetni Brazil, daje za pravo da se mogu nadati još jednoj senzaciji.

Ono što treba da brine fudbalere iz Hrvatske jeste da Argentina nikada nije izgubila nijedno polufinale na svetskim prvenstvima. Podatak vredan pažnje i analize. Ekipa iz Južne Amerike igraće sutra svoje peto polufinale na najvećim smotrama planetarnog fudbala. Plus, fantastični navijači, kojih je oko 50.000 u Dohi i koji više od svega žele trofej Zlatne boginje.

Svi mi u Srbiji dobro se sećamo prvog mundijala odigranog u Urugvaju, u Montevideu 1930. godine. Tada je Kraljevina Jugoslavija predvođena isključivo srpskim fudbalerima poput Aleksandra Tirnanića, Blagoja Marjanovića, Ivice Beka, Branislava Sekulića i ostalih stigla do po polufinala, gde je pokradena od strane domaćina. U drugom polufinalu Argentina je deklasirala selekciju SAD sa 6:1. Potom su u finalu Gaučosi poraženi od Urugvaja rezultatom 4:2.

Na Mundijalu u Argentini 1978. promenjen je sistem takmičenja. Posle grupne faze igrane su igrane su dve polufinalne grupe, a pobednici su direktno išli u finale. Tamo je Argentina bila bolja od Holandije (3:1 posle produžetka). Junak tog mundijala bio je Mario Kempes, koji je poneo titulu najboljeg strelca sa šest pogodaka.

Svoje drugo polufinale na mundijalima Argentina je igrala 1986. u Meksiku. Pre toga bili su bolji od Urugvaja (1:0) i Engleske (2:1). U polufinalu Argentina je savladala Belgiju sa rezultatom 2:0, oba gola dao je Dijego Armando Maradona. U finalu „Gaučosi“ su bili bolji od Zapadne Nemačke rezultatom 3:2.

Treći put Argentinci stižu do polufinala mundijala, četiri godine kasnije u Italiji. Nakon što su u dramatičnoj utakmici posle izvođenja penala savladali SFR Jugoslaviju, odigrali su još jedan spektakularni meč. I opet posle penala bili bolji, ovaj put eliminisavši domađina Italiju. Nažalost, u finalu im se nije dalo, Nemci su im se revanširali za poraz iz Meksika i savladali ih rezultatom 1:0, posle gola Andreasa Bremea iz penala u 85. minutu.

Argentina je četvrti put u polufinalu svetskih prvenstava igrala 2014. godine u Brazilu. Protivnik su im bili Holanđani, a Gaučosi su slavili posle serije penala (4:2), pošto za 120 minuta nije bilo golova. Svi su već tada videli Lea Mesija sa trofejom. U finalu su Argentinci opet poraženi od Nemačke. Bilo je 1:0 za Pancere, a gol odluke postigao je u produžetku, u 113. minutu Mario Gece.

Argentinci su u Katar došli po treću svetsku titulu. To je želja njihovih navijača, ali i fudbalera. Osvajanje trofeja bio bi kruna karijere za Lea Mesija, koji je na mundijal došao sa punih 35 godina, svestan da ovakvu priliku više neće imati u životu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare