AKO IZBLEDI FISKALNI RAČUN ILI GA IZGUBITE IPAK MOŽETE DA REKLAMIRATE ROBU: Caka je u ovome, a neophodno je da imate ovaj PAPIR!

Kada potrošač želi da reklamira robu, sačuvao je fiskalni račun, ali on je izbledeo ili je pak izgubio fiskalni isečak u većini slučajeva izgubi svaku nadu da će robu zameniti ili u krajnjem slučaju dobiti novac nazad.

Naime, poznato je da u našoj zemlji gotovo svi trgovci radi prihvatanja reklamacije od kupca odmah na uvid traže fiskalni račun, ali i potrošači koji nisu skloni čuvanju ovih isečaka mogu biti mirni jer kao dokaz o kupovini mogu da prilože i druge potvrde.

Savet

Račune fotokopirati jer izblede

Zaštitnici potrošača upozoravaju na problem da fiskalni računi već posle nekog vremena počinju da blede i postanu praktično neupotrebljivi jer se sa njih ne mogu pročitati ni iznos, niti datum kupovine, ali ni informacija kod kog trgovca je roba kupljena.

Na ovo je do sada više puta upozoravano, budući da u Srbiji saobraznost traje dve godine, to jest u tom periodu kupac ima zakonsko pravo da uloži prigovor na robu. Zato je preporuka da se svi računi, posebno oni za vrednu robu, odmah fotokopiraju.

U tu svrhu može da posluži potvrda iz banke ako ste pisali ček ili provukli karticu, možete trgovcu da priložite garantni list kao dokaz da ste robukupili baš kod njega sa satnicom kupovine, a možete i da tražite prodavcu da pronađe u svojoj evidenciji dokaz da je upravo kod njega tog dana kupljen određeni proizvod, objašnjavali su za Kurir predstavnici udruženja za zaštitu potrošača.

Pažljivo

Oprezno s administrativnom zabranom

U slučaju kupovine preko administrativne zabrane, koja takođe može biti dokaz o kupovini robe, savetuje se oprez jer je bilo primera da su kupci obuću platili na ovaj način kod određenog trgovca, a onda su je zamenjivali sledećeg dana za drugačiju boju.

Kada su se posle izvesnog vremena trgovcu javili zbog reklamacije, on je nije uvažio jer se opis proizvoda nije poklapao s onim na administrativnoj zabrani. Trgovac u ovom slučaju može da se ogluši o zahtev kupca i jednostavno ne prizna da je potrošač robu kupio na toj adresi, pa čak i ako postoji dokaz, drugi račun, koji kupac nije sačuvao.

Dakle, trgovci vam to uglavnom neće reći, ali fiskalni račun nije jedini dokaz o kupovini.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare