ISTORIJSKI ZAHTEV: Predsednik Vučić prvi političar u Srbiji koji je posle 1999. javno zatražio povratak naše vojske na Kosmet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je javno i direktno, pred očima celokupne domaće i svetske javnosti, zatražio hitno aktiviranje člana 4 Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i člana 6 aneksa 2, koji propisuju povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo.

Usaglašen tekst

To je istorijski trenutak, posle čega više ništa neće biti isto, ma kakav god odgovor komandanta Kfora bio. Predsednik je sinoć u obraćanju naciji povodom aktuelne krize na KiM precizirao da je zvanični Beograd usaglasio tekst koji će, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Republike Srbije na teritoriji Kosova.

– Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja – navodi se u zahtevu, kaže Vučić.

Predsednik je dodao da će odluka Vlade Srbije o tom zahtevu biti doneta u ponedeljak ili utorak. Ipak, on kaže da nema iluzija i da zna da će taj zahtev biti odbijen.

– To nije mogućnost, već je obaveza za Kfor. Oni će naći bezbroj razloga, iako na to nemaju pravo, da kažu kako „kontrolišu situaciju“ i da za tim „nema potrebe“ – istakao je predsednik.

Vučić je otkrio da će Priština 15. decembra podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, što je, kako je naglasio, „direktno rušenje“ Vašingtonskog sporazuma. Vučić je rekao da je danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo – Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, jer prijem u EU mogu da traže samo suverene nezavisne države.

Povukli priznanja

On je rekao da Kosovo nije priznalo „više od pola sveta“ i dodao da će šef srpske diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić uskoro saopštiti koje su sve zemlje do sada povukle priznanje nezavisnog Kosova.

– Mi smo se dogovorili i najkasnije naredne nedelje premijerka Ana Brnabić i ministar Ivica Dačić će pokazati šta smo radili u proteklom periodu i pokazati note onih zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova – kazao je sinoć Vučić.

Srbi poštovali dogovor

Predsednik se dotakao i formiranja Zajednice srpskih opština, ponovivši da mora da se ispuni ono što je predviđeno Briselskim sporazumom.

– Srbi su deset godina poštovali dogovor, a za jednu jedinu želju koju imaju Albanci kažu da su „detinjaste želje“ i da nema Zajednice srpskih opština dok ne priznamo nezavisnost Kosova. Nisam toliko glup koliko nekima izgledam i ne pada mi na pamet da prihvatim, moraće da ispune ono što je predviđeno Briselskim sporazumom – poručio je Vučić.

On je kazao da Srbiju u narednom periodu očekuju žestoki pritisci.

– Srbija će biti izložena žestokim pritiscima spolja. Biće izložena najtežim pritiscima, i to mogu da očekujem već od 17. decembra, kada ovde budu predstavnici EU, Francuske, Nemačke i SAD kako bi mi objasnili kako i na koji način mi moramo da se ponašamo i šta će biti posledice ako to ne budemo činili – izjavio je Vučić i dodao:

– Amerikancima ne odgovara sve ovo što se događa, ali mislim da nekima drugima ovo odgovara. Ne mislim da je Kurti sve sam smislio, jer nije te pameti – istakao je predsednik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare