Vučić: Suzani Pantić i njenoj deci poručujem da ćemo se boriti za njega i da treba da budu ponosni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se povodom tenzije na Kosovu i Metohiji nastale ulaskom pripadnika ROSU na sever KiM.

On je rekao da će da pokuša da sumira sve što se dogodilo na Kosovu i metohiji, ali i o „drugim stvarim a koji znače život i koji su od presudog značaja za Srbiju“.

– Danas je uhapšen Dejan Pantić, otavc troje dece. On je do skoro bio policajac kosovske policije. Optužili su ga takozvani ministar unutrašnjih poslova i neki drugi za terorizam. Njima je terorizam bio ono kad su pokušali okupaciju policije i specijalne policije i Dejan Pantić je počinio strašn krivično delo, strašan terorizam, samo oni to nisu znali. On živi u toj zgradi u kojoj se nalazi komisija i nosio je hleb u svoj stan u kom živi sa devcom i suprugom. Sa njegovom suprugom sam razgovarao večeras i rekao da vodimo računa o tome – rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da su naše službe ispitale ceo slučaj i da je razgovarao sa mešunarodnim partnerima i ukazao na bezobzirnost onih koji su sproveli takvu akciju i ugrosili mir.

– Nikada sa sigurnošću ne možete da dočekate novi dan jer ne znate šta im je na pameti. On se i dalje nalazi u protivpravno izgrađenoj bazi kod Leposavića, suprotno Briselskom sporazumu, ali i njihovim zakonima jer su otimali imovinu. Srbi samo čekaju dan kada će po njih neko da dođe i kada će da se pojave dvojica albanskih svedoka koji će da kažu da su učinili neko krivično delo i da se nađu iza rešetaka. Takođe smo prisustvovali napadu na jednu enklavu, ne samo na kuću Srđana Petrovića, njegovih roditelja Božane i Božidara, njegove dece. I kada srpske sluge Aljbina Kurtija govore treba da mu se vrati vino koje je oduzeto, treba da znaju da je uništeno zato što je 25 različitih vrsta vina, od toga najmanje sedam vrsta grožđa bačeno u istu cisternu – dodao je.

Vučić je pokazao fotografiju iz Velike Hoče, na kojoj se nalazilo oklopno vozilo, kao i fotografiju oca Srđana Petrovića koji je u invalidski kolicima i rekao da „im to nije smetalo da mu uđu u kuću“, kao i da su „čoveku uništili život jer su na nekoliko flaša našli akcizne markice Srbije“.

– Znate ko je došao da čuva i kontroliše da li rade sve u skladu sa zakonom, da bi poniženje za srpski narod bilo veće? To su bili pripadnici albanskih jedinica Kfora, pošto je Albanija od nedavno članica NATO. Došli su da istovaraju vino sa prstom na obaraču sa dugim cevima. Došli su da samo unište jednu porodicuOni vole da obmanjuju strance. Kažu da imaju samo gumene metke i nose kratko oružje – rekao je Vukić i pokazao fotografije dugih cevi.

„ROSU ‘slučajno’ upao u obdanište“

Dodao je da je ROSU „slučajno“ upao u obdanište u Leposaviću.

– Specijalno vozilo ROSU je slučajno upalo u obdanište u Leposaviću. Ne samo da su upali u obdanište, oni nema šta da rade na severu Kosova bez odobrenja četiri gradonačelnika. Upali su u dečje obdanište, nisu pitali nikoga. Rekli su te večeri da su pozvali obične policajce koji nisu imali ni pištolje. Upalo je u Severnu Mitrovicu njih 300. I oni nekom pričaju o terorizma – rekao je Vučić i pokazao sliku specijalca ROSU u Leposaviću „pod punom ratnom opremom“ i sa prstom na obaraču.

Vućić je istakao da je „Meziri danas heroj i velki junak jer ga je pogodilo nekoliko komadića stakla“.

– Taj čovek je boravio u Zvečanu. Kojim povodom? Opet je kršio Briselski sporazum. Ko te je ovlastio da budeš tamo? Koga si pitao? Da li te je Kfor pozvao? Što nas niste obavestili? U Malom Zvečanu, raskrsnica Kosovska Mitrovica stajali su sa dugim cevima. To su ti što kažu da ne koriste duge cevi. To je samo deo iz arsenala svakodnevnih laži, obmana, pritisaka i napada. Kurti je rekao da ne može mod a postavljamo detinjaste zahteve u dijalogu poput Zajednice srpski opština, Beograd to radi. Imamo bezbroj njegovih izjava. Spremili smo sve njegove izjave koji se tiču kršenja međunarodnog javnog prava, kršenja Briselskog sporazuma, sve napade na Srbe od vremena kada je Kurti zagospodario – rekao je Vučić.

Dodao je da je doneo nešto što do sada nije pokazano – zvanični izveštaj EU o napretku za ceo region.

Vučić je pokazao zvanični izveštaj EU o napretku za ceo region. Završen je rad na statutu ZSO. Pismo upravljačkog tima je upućeno Miroslavu Lajčaku gde ga u potpunosti obaveštava šta je urađeno.

– Mi sad ulazimo u 2023. godinu, a oni kažu da su to naše „detinjaste igrarije“. Boravak Srba u „institucijama“ je posledica dogovora u Briselu. Srbi su 10 godina poštovali dogovor, a Albanci za jednu jedinu koju su imali kažu da su to „detinjaste igrarije“ – kazao je predsednik.

On je najavio da očekuje najveće pritiske na Srbiju od 17.

– Juče su čoveka umalo uhapsili pred ženom i detetom jer je imao majicu sa natpisom „Srbija“ – rekao je predsednik.

Priština podnosi zahtev za članstvo u EU

– Juče su pokušali da uhapse mladića jer mu je na majici pisalo Srbija, ali uspeo je da pobegne. To je kao kada smo na vozu napisali to strašno, zločinačko ime „Srbija“. Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampion incidenata u kojima su Srbi hapšeni. Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti, Priština će 15. u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU. Zato sam ja danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, dakle predstavnicima Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije – rekao je Vučić.

On je rekao da je svako pismo različito, a svim predstavnicima tih pet zemalja se u njima zahvaljuje na zaštiti teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.

– Postoji značajan deo zemalja kojima je međunarodno pravo iznad svega – rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je 2022. godina rekordna godina po broju etnički motivisaniih napda. Njih je tokom 2021. godine bilo 128, a do 8. decembra ove godine 131 više.

– Kurti i njegova lažna vlada su apsolutni šampion u kreiranju napada i incidenata u kojima su Srpbi hapšeni, a njihova imovina uništavana – istakao je Vučić.

KFOR u obavezi da odobri ulazak srpske vojske i policije na KiM

Danas je usaglašen tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije.

– Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja – navodi se u zahtevu.

Nemam ilizuja, a znam da će da odbiju taj zahtev, rekao je predsednik.

On je istakao da je KFOR u obavezi da odobri taj zahtev.

– To nije mogućnost, već je obaveza za KFOR – objasnio je Vučić.

Dodao je da će oni će naći bezbroj razloga, iako na to nemaju pravo, da kažu kako „kontrolišu situaciju“ i da za tim „nema potrebe“.

– Za nas je veoma važno da naša formalno-pravna borba tek predstoji. Pokazali smo ženu za kompromisom, učinili ih bezbroj, a oni su uradili sve da onemoguće normalan život Srbima na Kosovu i Metohiji. Na kraju bi došlo do toga da uhapse nekog iz svake srpske kuće jer je jedan imao nalepnicu na svom vinu koja im se ne sviđa, drugi je živeo u zgradi koja im se ne sviđa i baš u tom trenutku je otišao po bakaluk. Neki treći je kriv jer je vozio vozilo za koje su lagali svoje pretpostavljene da se u njemu krije oružje,a u njemu su bile vakcine i lekovi za bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici ili na nekom drugom mestu – rekao je predsednik.

„Narod neće da trpi zulum“

Vučić je istakao da se večeras naš narod smrzava na barikadama jer nema drugu opciju.

– To su ljudi sami uradili jer ne mogu i neće više da trpe zulum. Svakog dana sam slušao priče o tome kako će „Srbija nekoga da napadne“, a samo su smišljali razloge da napadaju Srbe i da ih maltretiraju. I dalje mislim da Amerikancima ne odgovara sve ovo što se dešava, ali mislim da nekim drugima ovo odogovara. Ne mislim da je Kurti ovo sve sam smislio. Nije toliko pametan da svakog dana smišlja šta sve protiv Srba da radi. Ima tu još nekih koji su usaglašeni sa njim i šalju poruke da se EULEKS saglasio sa akcijama. Lažu nas da nema dugih cevi. Koga obmanjujete? Na svakom mestu su sa dugim cevima i prstima na obaraču. Nema i neće biti predaje. To neka znaju svi oni koji kod mene dolaze u narednim danima. Ne brinem za cenu koju ću lično da platim. Moja poruka ostaje, predaje nema i Suzani Pantić i njenoj deci poručujem da ćemo se boriti za njihovog supruga i njihovog oca – konstatovao je Vučić.

Ponovio je da na sever KiM ne sme da se ulazi sa dugim cevima bez odobrenja četiri gradonačelnika.

– A za vino kad hapsite i čoveka u kolicima su vam potrebne duge cevi i albanski KFor, ako vas čika Božidar napadne. Moja poruka njima je da nema i neće biti predaje i to je ono što treba da znaju. To je odluka države Srbije i moja odluka. Ne brinem za cenu koju ću lično da platim. Moja poruka ostaje i našem narodu koji se junački bori za svoje porodice. Dragoj Suzani Pantić i njenoj deci porućujem da ćemo se boriti za njenog supruga i njihovog oca i da treba da budu ponosni na njega – dodao je.

Predsednik ističe da se Srbi ne bore zato što veruju, pa su razočarani u Kurtija, već zato što žele da sačuvaju svoja ognjišta, srpsko ime i prezime i srpsku državu na Kosovu i Metohiju.

On je Volfgangu Išingeru poručio da se to što on naziva zemljom nalazi u državi koja se zove Srbija.

Vučić ističe da je poruka Prištine Srbima u Velikoj Hoči bila da se isele.

– Albanci imaju svu podršku zapadnog sveta – rekao je Vučić.

Kaže da se ne bavi „albanskim osvetama“ i da je za njega važno da budemo „svoji na svome“.

– Hoću da mi, koji smo na vlasti, služimo svom narodu i svojim građanima – rekao je predsednik.

Na pitanje kakva je trenutna situacija na KiM zbog barikada i zabrane prelaska na Jarinju, Vučić je rekao da je „situacija na KiM takva da su uhapsili Dejana Pantića koji je inače radio u arhivarskom odeljenju kosovske policije, čist je kao suza, ni njihove ni zapadne službe nisu mogle ništa da mu nađu“.

– Oni sad ne znaju šta će sa sobom. Sada Albanci ne znaju kako da se izvuku iz svega ovoga. Puštali su izlazak sa KiM, zaustavljali su prvo na ulazu na Jarinju, a zatim su na Brnjaku zaustavili sve i na ta dva prelaza više nema ni ulaska ni izlaska jer valjda misle da će da uđu teroristi iz Centralne Srbije – dodao je Vučić, piše Telegraf.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare