UŽIVO PREDSEDNIK U TIRANI

10.00 – Predsednik Vučić prisustvovao je potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana. Hvala za pomoć rcc i @m.bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu roaminga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

Podsetimo, predsednik je juče rekao da se lomio ali da je ipak, posle savetovanja sa svim saradnicima, odlučio da dođe jer to znači da je bolje da se čuje ijedan stav Srbije nego nijedan što bi bio slučaj kad nisi tu.

Navala stranih novinara na predsednika

Sekund pošto je završio sa izjavama za novinare iz Srbije, Vučića su strani odmah zasuli pitanjima zašto prvo nije želeo da dođe u Tiranu, zatim o Kosmetu, a na kraju i konstatacijom da je „Srbija bliska Rusiji“, na šta je predsednik odgovorio da je Srbija nezavisna država na EU putu koja sama kroji svoju politiku i ima svoj stav, te poštuje međunarodno pravo i rezolucije UN. Podsetio je i na laži plasirane na konto Srbije koja će kao „bliska Rusiji“ navodno napasti neke zemlje u regionu i slično što se ispostavilo kao notorna laž.

Srdačan susret

Predsednika je na crvenom tepihu u Tirani srdačno dočekao domaćin – albanski premijer Edi Rama. On se srdačno rukovao s predsednikom posle čega su se i prijateljski zagrlili.

O energetici i romingu

Predsednik je još juče najavio a danas ponovio da će danas u Tirani biti i mnogo dobrih stvari za naše građane i državu Srbiju poput novca za energetiku i ukidanja rominga za naše građane koji budu putovali, recimo, u Francusku i Nemačku…

Šta kaže Varhelji

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da se državama Zapadnog Balkana nudi članstvo u EU. To je razlog zašto se samit EU – Zapadni Balkan održava u Tirani, rekao je Varhelji odgovarajući na pitanje šta će danas biti ponuđeno zemljama Zapadnog Balkana, preneo je Fonet.

Glavne teme samita

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Tema će biti i negativni efekti ukrajinske krize na energetiku i sigurnost hrane na Zapadnom Balkanu, ali i načini kako produbiti političku saradnju i političko angažovanje, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Zvaničnici EU ukazali su da će održavanje samita u regionu pokazati novi dinamizam u odnosu sa Unijom, najavljujući da će naredne nedelje biti održan sastanak ministara inostranih poslova EU na temu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu i viznu liberalizaciju za Kosovo.

Na samitu u Tirani biće potpisana i deklaracija između operatora EU i zemalja regiona o smanjenju troškova rominga, koja bi trebalo da stupi na snagu 1. oktobra 2023. godine, dok bi se do proleća nastavili razgovori o daljem smanjenju tarifa rominga za period od 2023. do 2027. godine. Prema objašnjenju, radi se o sporazumu na dobrovoljnoj bazi između operatora.

Za samit je pripremljena u završna Deklaracija, koja naglašava važnosti usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i sankcijama prema Rusiji. Većina partnera na Zapadnom Balkanu dnevno pokazuju svoju posvećenost tome, dok tekst ohrabruje one koji to još nisu učinili, da se pridruže.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare