ŠTA ĆE BITI SA RATOM TOKOM ZIME? Ruska i ukrajinska vojska ulaze u ZIMSKI SAN, ali obe imaju šansu da OSTVARE PREDNOST

Borbe u Ukrajini se usporavaju i to će se verovatno nastaviti u narednim zimskim mesecima, smatraju američke obaveštajne agencije, jer se i ruske i ukrajinske oružane snage bore sa blatnjavim terenom, nedostatkom ledenog pokrivača i hladnim vremenom koje ruši moral.

Međutim, nema dokaza o slabljenju otpora ukrajinskih snaga, rekla je direktorka američke obaveštajne službe Avril Hejns.

Ona je rekla da će obe strane pokušati da se „konsoliduju, dopune zalihe i rekonstituišu“ za bilo kakvu kontraofanzivu na proleće.

Rat u Ukrajini je sada u devetom mesecu, ali Rusija je izgubila više od polovine zemlje koju je zaplenila.

Hejns je rekla na odbrambenom forumu u Кaliforniji da se većina borbi trenutno vodi oko Bahmuta i Donjeckog regiona u istočnoj Ukrajini.

Ona je rekla da su borbe usporile nakon povlačenja ruskih trupa sa zapadnog dela Hersonske oblasti prošlog meseca.

– Već vidimo neku vrstu smanjenog tempa sukoba… i očekujemo da će to verovatno biti ono što ćemo videti u narednim mesecima – rekla je ona.

Ona je rekla da će i ukrajinska i ruska vojska nastojati da se pripreme za bilo kakvu kontraofanzivu posle zime.

– Ali mi zapravo imamo priličnu dozu skepticizma u pogledu toga da li će Rusi biti spremni da to urade ili ne. Mislim da su prognoze optimističnije za Ukrajince u tom vremenskom okviru – rekla je ona.

Hejns je rekla da američki obaveštajci veruju da ruski predsednik Vladimir Putin u ovoj fazi nema potpunu sliku o tome koliko je njegova vojska izložena izazovima.

– Vidimo nestašice municije, pad morala, pitanja snabdevanja, logistike, čitav niz zabrinutosti sa kojima se oni suočavaju – kazala je., a prenosi VoaNews.

„General Mraz“ igra za oba tima

Ledene zime u regionu išle su u korist Moskve u prošlosti, pomažući u zaustavljanju napredovanja nedovoljno pripremljenih snaga Napoleona i Adolfa Hitlera. Ali u Ukrajini, Moskva se suočava sa protivnikom koji je aklimatizovan na zimske uslove, dok analitičari očekuju da će hladnoća pomoći — i odmoći — dvema vojskama na različite načine.

– Mislim da je glavna razlika u tome što su ukrajinske trupe bolje opremljene da se nose sa ovim uslovima. Ali Ukrajina će verovatno imati teži zadatak da vodi ofanzivne operacije, dok se čini da je ruska vojska uglavnom spremna da se brani – rekao je Majkl Кofman, ekspert za rusku vojsku iz istraživačkog centra CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Od početka rata, Ukrajina je primala vojnu i humanitarnu pomoć od zapadnih zemalja zbog čega su njene trupe znatno bolje opremljene da prebrode hladne mesece.

Ruska vojska je, sa druge strane, opterećena logističkim izazovima od početka rata. Ruski zvaničnici su priznali da nisu imali adekvatnu opremu za stotina hiljada vojnika pozvanih u delimičnu mobilizaciju objavljenu u septembru, što će verovatno pogoršati pad morala ruskih trupa kako živa na termometru opada.

Iako je Ukrajina uspela da povrati otprilike 50 odsto teritorije koju je Rusija okupirala od početka invazije u februaru, zimski uslovi će verovatno otežati dalje ofanzivne operacije. Nedostatak lišća na drveću ostavlja vojnike i tenkove izloženim, dok ih teren prekriven vodom može primorati da se kreću putevima.

– Mislim da možete očekivati tokom zimskih meseci da će se neke operacije usporiti i da možda neće biti previše dramatičnih poteza ni sa jedne strane. To ne znači da mislimo da će se sve zaustaviti – rekao je novinarima u sredu Džon Кirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Slaba“ kazna za Ruse

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u subotu opisao ograničenje cena koje su njegovi zapadni saveznici postavili na izvoz ruske nafte kao „slabo“ i rekao da nije dovoljno „ozbiljno“ da nanese štetu ruskoj ekonomiji.

Ograničenje, koje treba da stupi na snagu u ponedeljak, ima za cilj da spreči zemlje da plaćaju više od 60 dolara za barel ruske sirove nafte iz morskog transporta.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva pripremila za taj potez, ali da neće prodati svoju naftu ispod granice.

Na svojoj poslednjoj ministarskoj sednici u oktobru, grupa OPEC+ – koju čine zemlje uključujući Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate – složila se da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra u pokušaju da pomogne u povećanju cena nafte.

Taj potez razbesneo je Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje jer je Vašington optužio tu grupu da staje na stranu Rusije.

Od oktobra, cene nafte su u padu zbog sporijeg globalnog rasta i viših kamatnih stopa. Izvori OPEC-a kažu da će grupa verovatno odobriti promenu politike.

U međuvremenu, ukrajinska bezbednosna služba saopštila je da vlada u Кijevu uvodi sankcije protiv 10 visokih ličnosti pravoslavne crkve koje optužuje da su podržali rusku invaziju.

Sankcije, koje će zamrznuti njihovu imovinu na pet godina, najnoviji su potezi ukrajinske vlade protiv verskih grupa koje se smatraju potencijalno subverzivnim.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare