MALI GOST JUTARNJEG DNEVNIKA: Uprkos krizi, imamo najnižu stopu nezaposlenosti 

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg dnevnika na RTS, u kom je govorio o predlogu budžeta za 2023. godinu koji će se danas naći pred poslanicima.

– Danas će pred poslancimi biti predlog budžeta za 2023. godinu. Od 2020. svetska kriza je nikad veća od Drugog svetskog rata, zbog pandemije kovida, energetska kriza, konflikt u Ukrajini… U svim tim uslovima, Srbija se bolje snašla nego mnogo razvijenije i veće zemlje od nas. Imate sada situaciju, kada pogledate izveštaj od prošle nedelje, da nam je rekordno niska stopa nezaposlenosti, istorijski nikad niža, od 8,9 odsto. Pre 10 godina bila je 25, 9 odsto. U prva tri kvartala ove godine imamo pozitivan rast BDP, iako veliki broj razvijenijih zemalja od nas ulazi u recesiju. Nama je javni dug u odnosu na BDP danas oko 54 odsto, dakle daleko ispod nivoa mastrikta. Prosek EU je 94,5 odsto. Decembar je 5. imate tople domove, grejanje radi, obezbedili smo dovoljno gasa, borimo se da obezbedimo i dovoljne količine struje… Sada, a i u protekle tri godine, država je pokazala svoju snagu, stabilnost. Teret krize u najvećoj meri preuzela na sebe. I ovo povećanje struje i gasa, kada pogledate, je minimalno kada pogledate u svetu. Ovog septembra u odnosu na prošli cena struje je 10 puta veća. Kod nas, od februara, to su minimalna povećanja – ističe Mali.

– Nama su prihodi projektovani – 7, 8 odsto veći za narednu godinu, a to je najkonzervativniji pristup koji smo mogli da napravimo. Upravo politika koju sprovodimo i u dogovoru sa predsednikom, da gledamo da budemo najkonzervativniji, pa da nas iznenade prihodi. Bolje da smo pesimisti, konzervativni, da vodimo računa o svakom dinaru, pa ako nas iznenadi veći prihod onda ćemo znati u šta da uložimo – kaže ministar.

– Uprkos krizi, imamo najnižu stopu nezaposlenosti – ističe ministar i dodaje da svi znaju da će svako obećanje biti ispunjeno.

– Tri stuba su na kojima se budžet zasniva. A to je poboljšanje životnog standarda građana, povećanje penzija, plata. Pokazujemo koliko nam je stalo do naših najstarijih sugrađana. Povećanje plata 12, 5 odsto za sve zaposlene u javnoj upravi, za vojnike 25 odtsto. Od 1. januara ide i povećanje minimalne zarade. Apsolutno smo usmereni ka tome da održimo životni standard građana – briga o svakom građaninu.

Ministar kao drugi stub budžeta ističe ulaganja u kapitalne investicije.

– 6,8 odsto BDP novca ide za kapitalne investicije. U Srbiji se trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, ulaganja u zdravstvo, kliničke centre – navodi Mali.

Treći stub je energetika.

– Borimo se da svakog dana imamo dovoljno energenata. 285 milijardi dinara imamo na računu, potupuno smo likvidni, što znači da možemo odmah da reagujemo ako se pojavi neki problem – navodi ministar.

– 265 milijardi dinara izdvajamo za prosvetu i nauku. Prosečna plata je veća 80 posto. 715.000 mladih se prijavilo za 5000 dinara. Obećanje koje smo dali, ispunjavamo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare